Trump zegt dat mensen niet moeten vergeten dat Turkije en de VS belangrijke handelspartners van elkaar zijn en dat Turkije lid is van de NAVO.

Amerikaans president Donald Trump heeft dinsdag bekend gemaakt dat hij zijn collega Recep Tayyip Erdogan op 13 november in Washington zal ontvangen. “Zoveel mensen vergeten voor het gemak dat Turkije een belangrijke handelspartner voor de Verenigde Staten is. Het is zelfs in Turkije dat de stalen structuren voor de F-35 gevechtsvliegtuigen gebouwd worden”, tweette Trump.

“Turkije is ook een belangrijke steun geweest om veel mensenlevens te redden in de provincie Idlib. Het land heeft ook op mijn vraag Pastoor Brunson, die een lange gevangenisstraf uitzat, in goede gezondheid naar ons land laten terugkeren.” Brunson werd in december 2016 in de Egeïsche provincie Izmir opgepakt en ervan beschuldigd lid van de Fetullah-terroristische organisatie (FETÖ) te zijn, de organisatie die achter de mislukte staatsgreep op 15 juli zat. De Amerikaanse priester werd aanvankelijk tot meer dan 3 jaar cel veroordeeld. In juli 2018 werd die straf omgezet naar huisarrest en 3 maanden later werd hij wegens goed gedrag vrijgelaten.

Trump benadrukte ook dat Turkije een belangrijk en betrouwbaar NAVO-lid is in een tijd dat hij ook veel kritiek heeft omdat andere NAVO-lidstaten hun verantwoordelijkheden niet nakomen.

Bron: Anadolu Agency