De terroristische organisatie streeft naar een bondgenootschap met het regime van de Syrische leider als reactie op de dreigende Turkse operatie ten Oosten van de Eufraat

Op websites waarvan bekend is dat ze toebehoren aan de terreurgroep YPG/PKK, maakte de Syrische leider bekend dat hij overweegt toenadering te zoeken tot het regime van Bashar Al Assad, om zo het hoofd te kunnen bieden aan de geplande Turkse operatie in het Noorden van Syrië ten Oosten van de Eufraat.

Mazlum Abdi, bij de PKK beter bekend als Sahin Cilo, is de leider van de YPG, de terreurgroep die bij de koepelorganisatie SDF hoort. De terreurgroep YPG/PKK is alleen lid van de SDF om steun te kunnen krijgen van de VS. Volgens rapporten van de VN heeft de YPG, de Syrische tak van de PKK die in de VS en de EU al tientallen jaren bekend staat als terreurbeweging, zich sinds de start van de Syrische burgeroorlog schuldig gemaakt aan het doden van burgers en het verkrachten van vrouwen. Ook zou de organisatie kindsoldaten gerekruteerd hebben voor de zogenaamde strijd tegen Daesh.

De YPG zoekt toenadering tot het regime van Assad nu Turkije de laatste voorbereidingen heeft afgerond voor een operatie om een bufferzone te creëren ten Oosten van de Eufraat. De organisatie heeft al in 2018, tijdens de Turkse operatie Olijftak in Noordwest-Syrië, geprobeerd te onderhandelen met Assad. Toen liepen de gesprekken op niets uit.

Het is de bedoeling dat Turkije zo’n 2 miljoen Syriërs naar hun land laat terugkeren in een bufferzone van 30 km breed, die loopt van de Eufraat tot aan de Iraakse grens. Daaronder valt ook Manbij.

Münbiç, Suriye

Sinds de start van de operaties Eufraatschild in 2016 en Olijftak in 2018 heeft Turkije het Noordwesten van Syrië bevrijd van zowel Daesh- als YPG/PKK-terroristen. Daardoor konden ondertussen al bijna 400.000 mensen die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren.

De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s. De YPG is de Syrische tak van deze terreurbeweging.

Bron: Anadolu Agency