Duitsers, Fransen kunnen geen eten vinden, zegt Erdoğan om Turkije te prijzen

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei op 9 oktober dat de mensen in Frankrijk en Duitsland in lange rijen stonden te wachten omdat ze geen eten konden vinden.

De mensen in Duitsland en Frankrijk kunnen geen voedsel vinden en staan daarvoor in de rij, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens een openingsceremonie in het zuiden van Adana, te midden van de snel stijgende voedselprijzen en inflatie.

“Zie je de huidige staat van de VS en Groot-Brittannië? Ze hebben geen gas,” zei Erdoğan.

“Er zijn rijen in Duitsland en Frankrijk. Ze kunnen geen voedsel vinden. Godzijdank hebben wij dat niet in ons land,” merkte de president op.

De Turkse burgers klagen al langer over de voedselprijzen in het land. Het bezoek van Erdoğan aan een coöperatieve markt om te bewijzen dat de prijzen binnen een redelijke marge liggen, heeft hen niet kunnen geruststellen.

De Turkse inflatie is in september versneld tot het hoogste percentage in tweeënhalf jaar tijd, nu Erdoğan zijn onconventionele pogingen om de snel stijgende prijzen te drukken, heeft opgevoerd.

Uit gegevens die op 4 oktober door het officiële Turkse bureau voor de statistiek zijn vrijgegeven, bleek dat de consumentenprijsindex vorige maand met 19,58 procent op jaarbasis is gestegen, tegen 19,25 in augustus.

Het percentage is bijna vier keer zo hoog als de officiële inflatiedoelstelling van de centrale bank en de grootste jaarlijkse stijging sinds maart 2019.

Erdoğan, wiens regeringspartij te kampen heeft met historisch lage verkiezingscijfers, wordt geconfronteerd met een groeiende ontevredenheid onder de bevolking over de stijgende kosten van levensonderhoud.

De president zei op 9 oktober ook dat de Turkse export elke maand records brak en dat de werkgelegenheid tot ver boven het niveau van voor de pandemie was gestegen. Turkije heeft sinds 2020 een gestage groeitrend vastgehouden, zei Erdoğan ook.

“De echte helden achter dit succes zijn toch zeker de particuliere industrie, met hun investeerders en werknemers”, zei Erdoğan, die eraan toevoegde dat de regering de particuliere industrie beloont met loonsverhogingen.

De president ging verder met opscheppen over het feit dat hij het publiek beschermt tegen “expliciete verhogingen van energieprijzen over de hele wereld”, ook al heeft Ankara de elektriciteitsprijzen in 2021 meerdere keren verhoogd.

Bron: Hürriyet