President Recep Tayyip Erdogan klaagde eerder aan dat de Verenigde Staten en haar bondgenoten “gratis wapens aan militanten geven” terwijl ze weigeren wapens te verkopen aan Turkije. “Vanwaar komt dus de dreiging? Het komt hoofdzakelijk van onze strategische partners,” zei Erdogan in een interview met de privé-zender NTV.

“We kunnen geen wapens kopen van de VS met ons geld. En helaas geven de VS en coalitiemachten deze wapens en ammunitie gratis aan terreurorganisaties”, zei hij.

De VS heeft de Syrische-Koerdische YPG (Volksbeschermingseenheden) gesteund afgelopen jaren in de campagne tegen IS. Deze steun heeft Ankara zeer ontstemd, aangezien Ankara de YPG als een organisatie gelieerd met de verboden PKK ziet. De PKK voert al decennia een gewapende opstand tegen de Turkse overheid.

Ondertussen riep Erdogan ook op voor “vrede met Griekenland” en zei hij dat hij “niet meer spanningen wil” terwijl wederzijdse acties plaatsvinden in de Egeïsche en Middellandse regio’s.

 “We hebben nu vrede nodig. Bovendien is onze vrede met jullie zoals geen ander. De jonge en dynamische [Grieks premier Alexis] Tsipras wil een nieuwe stap nemen. Tijdens mijn laatste bezoek zag ik de [Griekse] president met dezelfde mentaliteit,” zei Erdogan.

Hurriyet