President Recep Tayyip Erdoğan spreekt parlementsleden van zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-partij) toe tijdens een vergadering in het Turkse parlement in Ankara

President Recep Tayyip Erdoğan heeft vrijdag de opvatting aan de kaak gesteld dat Europa een “tuin” is en de rest van de wereld “wild”.

Tijdens de MÜSIAD Expo 2022 in Istanbul zei Erdoğan: “We verwachten niet dat degenen die het kolonialisme uitvoeren met nieuwe manieren en methoden een gewetensvolle houding hebben ten opzichte van crises.”

De president verwees naar de recente opmerkingen van Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van de Europese Unie, die tijdens een toespraak in oktober Europa “een tuin” noemde en het grootste deel van de wereld een “jungle” die “de tuin zou kunnen binnenvallen”.

“De tuinmannen moeten voor de tuin zorgen, maar ze zullen de tuin niet beschermen door muren te bouwen. Een mooie kleine tuin omgeven door hoge muren om te voorkomen dat de jungle binnenkomt, is geen oplossing. Want de jungle heeft een sterke groeicapaciteit, en de muur zal nooit hoog genoeg zijn,” zei Borrell, een Spaanse politicus.

“De tuinmannen moeten naar de jungle. De Europeanen moeten veel meer betrokken zijn bij de rest van de wereld. Anders zal de rest van de wereld ons binnenvallen”, zei hij.

Op een latere persconferentie ontkende Borrell dat zijn boodschap racistisch of kolonialistisch was, meldde persbureau EFE.

De opmerkingen waren bedoeld om het idee van “fort Europa” te verwerpen en om studenten aan te moedigen zich met de wereld bezig te houden, zei hij.

Bron: Sabah