Er zijn onderhandelingen lopende tussen Ankara en Washington over de aankoop van Amerikaanse Patriot-raketten. Later deze maand is er een vergadering gepland tussen de leiders van beide landen, heeft de Turkse president gezegd.

“Ik heb hen gezegd dat we, los van hoeveel S400’s we krijgen, wel een aantal Patriots kunnen kopen,” aldus president Recep Tayyip Erdogan in een interview met het persagentschap Reuters in Istanbul.

“Maar we moeten wel minstens even goede voorwaarden krijgen als voor de S400,” voegde hij eraan toe.

Erdogan en Trump hebben eerder al telefonisch overleg gehad over de aankoop van de Patriots. Later deze maand zullen ze deze kwestie verder bespreken op de algemene vergadering van de VN in New York.

“Turkije blijft een bondgenoot van de VS. Volgens mij zal een land als de VS zijn bondgenoten niet nog meer pijn willen doen. Dat is geen rationele manier van werken,” zei Erdogan, die hoopt dat zijn persoonlijke band met Trump sterk genoeg zal blijken om de huidige crisis te doorstaan.

“Dit is geen aanvals-, maar een verdedigingssysteem. Turkije heeft zo’n verdedigingssysteem nodig.” Hij benadrukte dat Trump de regering-Obama de schuld geeft voor de huidige debacle. Zij hebben destijds een eerdere Turkse aankoop geweigerd. “Ik kan onmogelijk geloven dat de dreiging met sancties reëel is.”

Hij herhaalde ook dat Turkije alternatieven zal zoeken als Washington niet terugkomt op de beslissing om het land uit te sluiten van het F35-gevechtsvliegtuigenprogramma.

Rusland steunt de Turkse defensie-industrie en heeft al aangeboden om gevechtsvliegtuigen type Su-57 en Su-35 aan Ankara te verkopen.

Verkoop van F35-vliegtuigen

In juli schortte de VS de verkoop van F35-gevechtsvliegtuigen aan Turkije op. Men beweert dat het Russische S400-antiraketsysteem, dat Turkije sowieso al heeft aangekocht, de Amerikaanse vliegtuigen in gevaar kan brengen, maar Turkije heeft dat steeds met klem ontkend.

Hurriyet

S.V.R.