Turkije zal zijn eigen gevechtsvliegtuigen gaan produceren, zoals het ook zelf bemande en onbemande raketten en satellieten maakt. Dat heeft Turks president Recep Tayyip Erdogan gezegd.

Erdogan deed die uitspraken op de inhuldigingsceremonie van de TCG Kınalıada, het vierde schip van het project MİLGEM. Dat is een programma waarin nationale oorlogsschepen worden ontwikkeld. De ceremonie vond plaats in Istanbul op 29 september.

“Ik wil mijn dankbaarheid uitdrukken voor al wie aan het ontwerp en de productie van de schepen heeft meegewerkt. Hierbij herdenk ik Barbaros Hayreddin Pasha en al onze zeelieden met genade en dankbaarheid.

We zijn trots op onze marine omwille van hun verworvenheden, gekwalificeerd personeel en efficiënte aanpak,” aldus Erdoğan.

Er zijn maar 10 landen in de wereld die de middelen in huis hebben om zelf oorlogsschepen te bouwen, en Turkije is daar één van, zei de president.

De recente gebeurtenissen in de Middellandse-Zeeregio tonen aan dat Turkije zijn controle op de omliggende zeeën moet versterken, zei hij nog.

 

“We zijn vastbesloten om onze MİLGEM-schepen te bouwen en uit te sturen. Door de ervaring die we opdeden in het MİLGEM-project hebben we nu 70 procent van alle nodige middelen zelf in huis.”

En de president voegt eraan toe dat er nog meer projecten op stapel staan om de Turkse marine te versterken.

“Onze actieve korvetten hebben al vaak hun diensten bewezen in nationale en internationale militaire operaties.”

“Ik ben ervan overtuigd dat dit schip onze positie op zee zal versterken.”

Door het debacle met de Amerikaanse F35’s is Turkije nog vastbeslotener geworden om zelf in haar militaire behoeften te voorzien, aldus Erdoğan.

“Het zal ons zeker lukken om onze eigen gevechtsvliegtuigen te bouwen, net als met onze aanvalshelikopters en onze – al dan niet gewapende – drones,” benadrukte de president.

Turkije is niet bang om zelf militair materieel te fabriceren, onderstreepte hij.

“Ons doel is om tegen 2023 onze defensie-industrie volledig onafhankelijk te maken van het buitenland.

De problemen die Turkije de voorbije zes jaar gehad heeft, zullen ons er niet van weerhouden om dat doel te bereiken. Zoals ik altijd gezegd heb: het zal hen niet lukken. Als ze de slapende reus wakker maken, zullen ze de gevolgen daarvan moeten dragen,” aldus de president.

Door de vooruitgang die Turkije geboekt heeft in de defensie-industrie kan het land de toekomst met meer vertrouwen tegemoet zien,” dixit Erdogan.

In oktober 2015 is men op de militaire scheepswerf van Istanbul begonnen met de bouw van de Kınalıada (F-514), het vierde korvet in de Ada-serie.

De Ada-korvetten zijn de eerste die Turkije zelf heeft ontworpen. Daardoor wordt het land minder afhankelijk van buitenlandse technolgie, en men heeft nu ook meer kennis en ervaring in huis omtrent de bouw van oorlogsschepen.

De Ada-korvetten kunnen gevechten aan het wateroppervlak voeren. Daaruit blijkt hoe ver de Turkse defensie-industrie gevorderd is.

Het schip kan een Sikorsky S-60 helikopter laden, of een onbemand toestel samen met de bijhorende bewapening, 20 ton JP-5 vliegtuigbrandstof, onderhoudsmaterieel en systemen om bij te tanken.

Eerder werden de TCG Heybeliada, TCG Büyükada en TCG Burguzada gebouwd voor de Turkse marine. De Kınalıada wordt het vierde schip in haar soort.

Tegelijk met de inhuldigingsceremonie vond nog een andere ceremonie plaats op de scheepswerf. Men gaat namelijk van start met de bouw van een schip voor de Pakistaanse marine.

De Pakistaanse marine heeft een contract getekend met Turkije over de aankoop van vier MİLGEM-schepen.

Hürriyet

S.V.R.