Terrorist Gülen vol lof over el-Sissi van Egypte in interview

Een Egyptische tv-ploeg heeft Fetullah Gülen geïnterviewd. Ze zijn de voortvluchtige leider van de Gülenistische Terroristische Groep (FETÖ) gaan opzoeken op zijn domein in Pennsylvania.

Gülen werd geïnterviewd door een journalist van TEN, een regeringsgezinde Egyptische tv-omroep. Het interview bracht een positief beeld van Gülen en beschuldigde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan van partijdigheid.

Sinds 1999 leeft Gülen in zelfgekozen ballingschap in Pennsylvania. Hij staat aan het hoofd van FETÖ, de groep achter de mislukte staatsgreep van 2016, waarbij 251 slachtoffers vielen.

 

Gülen zei in het interview dat één van de voormalige ministers van Buitenlandse Zaken van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), die hij een goede vriend en sympathisant noemt, hem had verteld dat president Erdoğan alleen kan gestopt worden als westerse en moslimlanden tegen hem samenspannen.

De AKP heeft zes ministers van Buitenlandse Zaken gehad; vandaag bekleedt Mevlüt Çavuşoğlu die post. De vijf vorige ministers waren Yaşar Yakış, Abdullah Gül, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu en Feridun Sinirlioğlu. Sinirlioğlu was maar twee maand minister.

Gül, Babacan en Davutoğlu keerden zich recent tegen president Erdoğan en er gaan geruchten dat ze een nieuwe politieke partij willen opzetten.

In het interview gaf Gülen ook toe dat hij voor 2013, toen het leek alsof hij een bondgenoot van de AKP was, zijn volgelingen invloed liet uitoefenen op de Turkse politiek.

Volgens de FETÖ-leider zijn er veel Afrikaanse en islamitische landen die “opkijken” naar Egypte. De leiding van Egypte kan “door zijn efficiëntie” een verenigende kracht zijn in de regio, vindt hij.

De uitspraken van Gülen komen op een moment van verhoogde censuur in Egypte, sinds er vorige week protesten tegen de regering zijn uitgebroken.

 

De protesten braken uit op 20 september in Caïro en andere grote steden. Er werd online opgeroepen om te demonstreren tegen president Abdel Fattah el-Sissi en tegen het leger, die beschuldigd worden van corruptie. Vrijdag sloot de politie de toegangswegen naar het Tahrirplein in Caïro af en voerde ze extra manschappen aan, omdat voor de tweede week op rij was opgeroepen tot demonstraties. Er is verhoogd politietoezicht op de belangrijkste pleinen van de grote steden en mobiele telefoons worden gecontroleerd op politieke propaganda. Vrijdagochtend waren alle straten rond het Tahrirplein in het centrum van Caïro afgesloten voor het verkeer. Het Tahrirplein was het epicentrum van de protsten in 2011, waardoor president Hosni Mubarak ten val kwam. Er was een grote politiemacht op de been rond het plein en op sommige andere kruispunten in het stadscentrum.

De voorbije dagen werden in Egypte al zo’n 2.000 mensen gearresteerd, in de grootste crisis sinds de nasleep van de staatsgreep van 2013. Toen zette huidig president el-Sissi zijn voorganger Mohammed Morsi aan de kant. Morsi was de eerste en enige democratisch verkozen president van Egypte.

Bron: Sabah

S.V.R.