Vorige week is men gestart met de afbraak van zonevreemde gebouwen in het district Bodrum, in de Egeïsche provincie Muğla. Minister van Milieu en Ruimtelijke Ordening Murat Kurum deed een aantal plaatsbezoeken op plaatsen waar de afbraakwerken aan de gang zijn.

Bodrum, Muğla, Turkije

“We hadden [eerder al] gezegd dat we zelf met de afbraak [van de betreffende gebouwen] zouden starten als de overtredingen [van de zoneregels] niet werden rechtgezet. Na de aanklachten begonnen de [bouw]firma’s met werkzaamheden om de discrepanties weg te werken. Tijdens die werken zijn we inspecties blijven doen, en vandaag zijn er nog 19 projecten in overtreding. Het gaat om 2100 gebouwen en 11 hotels,” aldus Kurum in een interview op 28 september.

Negen bouwprojecten worden door de bouwfirma’s zelf afgebroken, de overige tien door het gemeentebestuur van Bodrum samen met het provinciebestuur van Muğla, zegt Kurum.

De minister merkte op dat de bevoegde overheidsinstanties tot dusver in totaal 20 miljoen Turkse lira ($3,5 miljoen) aan boetes hebben uitgeschreven voor de bouwbedrijven die de zonereglementering in Bodrum niet respecteerden.

 

Ook elders in de provincie Muğla heeft het ministerie illegaal gebouwde huizen opgespoord. “Het resultaat van deze veelzijdige analyse was dat we in de 12 districten van Muğla, buiten Bodrum, 2511 zonevreemde gebouwen aantroffen. Van 447 daarvan hebben we de vergunning ingetrokken,” aldus Kurum.

In heel Turkije is het ministerie met dergelijke acties bezig. Tot hiertoe werden zowat 21.000 zonevreemde gebouwen gevonden. “8.000 daarvan liggen aan de kust. We zijn volop bezig met het in gebreke stellen van de bouwbedrijven en de afbraak van gebouwen. Tot dusver hebben we 850 gebouwen afgebroken en de rest zal spoedig volgen.”

Tijdens een vorig bezoek aan Bodrum in augustus zei de minister dat alle zonevreemde gebouwen daar verzegeld waren. De bouwfirma’s kregen een maand de tijd om zich in orde te stellen met de wetgeving, anders zou de overheid zelf tot afbraak overgaan.

“We zullen niet toelaten dat temidden van al dat natuuurschoon ongestraft gebouwen worden neergezet. Niet enkel de bouwfirma’s, maar ook diegenen die de vergunningen afleveren zullen vervolgd worden,” zei Kurum op 20 augustus in een interview. Hij voer mee met een boot van de kustwacht langs de baaien van Bodrum, zodat hij de overtredingen goed kon zien.

Bron: Hürriyet

S.V.R.