Volgens woordvoerders van Putin en Erdogan heeft de Turkse president zijn spijt betuigd aan Putin voor het neerhalen van een Russische jet in een poging om de banden tussen de landen te verbeteren.

In een verklaring zei de Turkse presidentiële woordvoerder dat president Erdogan een brief had gestuurd naar president Putin om zijn spijt te betuigen voor het neerhalen van een Russische jet in November 2015.

In de brief verklaarde de president het volgende: ‘ik wil de familie van de overleden Russische piloot meedelen dat ik hun pijn deel en dat ik ze condoleer. Mogen ze ons vergeven.’

In de verklaring spoorde president Erdogan Putin aan om de traditioneel vriendelijke relaties tussen de 2 landen te herstellen.”

De woordvoerder zei ook dat Turkije en Rusland het eens zijn om de nodige stappen zonder verder uitstel te zetten om de bilaterale relaties te verbeteren.

“Erdogan betuigde zijn grote spijt over het incident en benadrukte bereid te zijn om de betrekkingen te herstellen en samen terrorisme te bestrijden”, zei Russisch woordvoerder Dimitry Peskov.

Diplomatieke banden

Diplomatieke banden tussen de 2 landen bereikten een dieptepunt in november 2015 nadat Turkse gevechtsvliegtuigen een Russische Su-24 bommenwerper neerhaalden   nabij de Syrische grens vanwege het schenden van het Turkse luchtruim. Turkije voorzag data van radars dat de Russische vliegtuigen het luchtruim schonden terwijl Moskou volhield dat hun gevechtsvliegtuigen de grens niet hadden overgestoken.

Sabah