Een student computerprogrammatie aan de Universiteit van Izmir in Turkije heeft software ontwikkeld dat het leven van schoolkinderen die lijden aan dyslxie vergemakkelijkt door digitale texten te kleuren om ze leesbaarder te maken.

Caner Yakupoglu won de 3e plaats voor zijn ”Dyslexia Easy Reader” project in een wedstrijd gehouden door de Universiteit van Ege.  Yakupoglu zei dat zijn applicatie nu gebruikt kan worden op windowsphones en dat hij tegelijk werkt aan een versie voor Android en iOS.

“Mensen vergissen zich over dyslexie, ze denken dat het een mentale aandoening is hoewel dyslexie eigenlijk een lees- en leerstoornis is bij mensen met een normale intelligentie”, zei hij.

“Kinderen leren lezen en schrijven zodra ze beginnen aan het basisonderwijs waardoor de stoornis al in het begin van hun onderwijsjaren ontdekt kan worden. Omdat dyslexie vaak wordt verward met een intelligentieprobleem echter kunnen verkeerde behandelingen het leven van het kind erg moeilijk maken”, voegde hij eraan toe.
Onder andere Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart, Leonardo da Vinci, Stephen Hawking, Alexander Graham Bell, Thomas Edison, Agatha Christie, Rodin, Dustin Hoffman en Magic Johnson behoren tot een lijst van beroemde mensen met dyslexie.

Hurriyet