Turks president zegt dat het ons gemeenschappelijk doel is om de wonden van het verleden te genezen en onze banden te versterken

President Recep Tayyip Erdogan bracht op maandag een statement uit ter herdenking van de gebeurtenissen in 1915, waarin hij zijn medeleven betuigde aan de kleinkinderen van de Ottomaanse Armeniërs die toen omkwamen.

Erdogan’s boodschap werd voorgelezen tijdens een religieuze ceremonie in het Armeense Patriarchaat in Istanboel.

Slachtoffers aan beide kanten

“Dit jaar betuig ik wederom ons respect aan de Ottomaanse Armeniërs die hun leven verloren onder de harde omstandigheden van de Eerste Wereldoorlog en wens ik hun nabestaanden veel sterke toe”, zei de president.

Turkije verwerpt beweringen van genocide, maar erkent dat er slachtoffers vielen aan beide kanten tijdens Wereldoorlog I.

Gemeenschappelijk doel

Erdogan zei dat Turken en Armeniërs een gemeenschappelijke geschiedenis en cultuur delen “als twee eeuwenoude naties van deze streek”.

“Het is ons gemeenschappelijk doel van deze twee volkeren, die verdriet en geluk hebben gedeeld gedurende eeuwen, om de wonden van het verleden te genezen en onze onderlinge banden te versterken”, zei hij.

Armeense nagedachtenis beschermen

Wijzend op de “vele stappen” die reeds genomen werden in deze richting in de afgelopen 14 jaar en op de “historische hervormingen” die gelanceerd werden, zei Erdogan dat Turkije vastberaden was om de inspanningen te bevorderen en de nagedachtenis van de Ottomaanse Armeniërs en het Armeense culturele erfgoed in de toekomst te beschermen.

Hij benadrukte dat de vrede, veiligheid en het geluk van de Armeense gemeenschap “van speciaal belang” waren voor Turkije.

Geen vervreemding

“We tolereren geen vervreemding en uitsluiting van onze Armeense burgers en willen dat geen enkele Armeense burger zich tweederangsburger voelt”, zei hij. Erdogan drukte ook zijn hoop uit voor een “spoedige” conclusie van de verkiezing van de Armeense patriarch van Turkije.

Collaborateurs

Volgens het standpunt van Turkije, vielen de Armeense doden in Oost-Anatolië in 1915 nadat sommigen van hun zich bij de binnenvallende Russen voegden en in opstand kwamen tegen de Ottomaanse troepen. Een hieropvolgende relocatie van Armeniërs zorgde voor verschillende slachtoffers. Turkije beschrijft de gebeurtenissen van 1915 als een tragedie voor beide partijen.

Anadolu Agency