Het Openbaar Ministerie in Ankara heeft een onderzoek gelanceerd naar een voormalige Franse diplomaat op beschuldiging van “het aanzetten tot de moord op de president”, zei een presidentiële woordvoerder op 24 april.

Ibrahim Kalin zei tijdens een persconferentie dat de uitspraken van Phillipe Moreu Defarges geen belediging of kritiek waren maar een oproep tot moord.

“Het Openbaar Ministerie in Ankara heeft een onderzoek gelanceerd naar de Franse politieke wetenschapper Phillipe Moreau Defarges op beschuldiging van ‘het aanzetten tot moord’. Onze president heeft ook klacht neergelegd. Deze Franse professor heeft gisteren een verklaring afgelegd om zich te verontschuldigen. Wij vinden het niet voldoende. Dit is absoluut een eerste stap”, zei hij.

Poging tot het plegen van een moord

Hüseyin Aydin, de advocaat van Erdogan, zond een strafrechtelijke klacht van vier pagina’s naar het kantoor van de procureur in Ankara waarin hij Defarges beschuldigde van “poging tot het plegen van een moord en geweldpleging”, zeiden presidentiële bronnen.

Na een debat, verontschuldigde Defarges, een onderzoeker aan het Franse Instituut voor Internationale Relaties (IFRI), zich voor zijn controversiële uitspraken op 23 april en noemde hij ze “ongepast” en drukte hij zijn “diepste bedroefdheid” uit.

Standpunten

“Op zaterdag 22 april, werd ik uitgenodigd op ‘7 Dagen in de Wereld’ (BFM Business) om mijn standpunten te bespreken over de situatie in Turkije. Sommige van mijn verklaringen waren ongepast en verkeerd begrepen”, tweette Defarges in het Frans.

“Ik wil mijn diepste bedroefdheid uitdrukken en oprechte verontschuldiging aanbieden aan de mensen en groepen die ik mogelijk gekwetst heb. Mijn woorden staan volledig los van IFRI op elk vlak en zijn volledig persoonlijk”, voegde hij toe.

Hurriyet