Een toneelstuk waarin valse wapens en sterfscènes voorkwamen dat werd opgevoerd door kinderen van een kleuterklas in de Centraal-Anatolische provincie Kayseri heeft kritiek gelokt van de overheid en experts.

Het toneelstuk, dat werd opgevoerd om de Nationale Soevereiniteit en Kinderdag te vieren op 23 april, toonde kinderen die aan het vechten waren met valse wapens waarvan er ook één op de grond viel, omdat hij werd vermoord. Een ander kind bedekte hem vervolgens met de Turkse vlag om aan te tonen dat hij als “een martelaarsdood” was gestorven.

Sporthal middelbare school

De vieringen voor 23 april in Kayseri werden wegens hevige storm in de sporthal gehouden van de Sami Yangin Anatolische middelbare school. De gouverneur van Kayseri Süleyman Kamci, de burgemeester van Melikgazi Memduh Büyükkilic, de burgemeester van Kocasinan Ahmet Colakbayrakdar, Provinciaal Directeur van Nationaal Onderwijs Osman Elmali, leerkrachten en ouders waren aanwezig tijdens de vieringen waarin studenten optraden.

Het evenement bestond uit twee verschillende toneelstukken die opgevoerd werden door leerlingen van de kleuterklas van de Sükrü Malaz basisschool.

Reacties verdeeld

Eén van de toneelstukken ging over de gefaalde poging tot staatsgreep van 15 juli 2016, waarvan algemeen aangenomen wordt dat hij gepleegd werd door de Fethullahistische Terroristische Organisatie (FETÖ). Het andere ging over de Slag bij Canakkale – beter bekend als de Slag om Gallipoli – waarin Ottomaanse troepen een aanval van de geallieerden op de Dardanellen afsloegen in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Door sommige toeschouwers werd het toneelstuk toegejuicht, maar verschillende leden van het protocol lieten geregeld hun ongemak blijken over het gebruik van valse wapens door de kinderen.

Geweld negatieve invloed op kinderen

“Kleuters zijn zeer jong voor dit soort toneelstukken. Kinderen in de middenschool of het middelbaar begrijpen de situatie misschien beter”, vertelde klinisch psychologe Börte Özdemir aan dagblad Hürriyet op 24 april en ze waarschuwde dat taferelen van geweld een negatieve invloed kunnen hebben op kinderen van zo een jonge leeftijd.

Hurriyet