Hafize Gaye Erkan

President Erdoğan heeft Hafize Gaye Erkan benoemd tot hoofd van de centrale bank.

Erkan is de allereerste vrouwelijke gouverneur van de bank en de vijfde in vier jaar. Het voormalige hoofd van de centrale bank, Şahap Kavcıoğlu, is benoemd tot hoofd van het Turkse Agentschap voor Bankregulering en Toezicht (BDDK).

President Recep Tayyip Erdoğan benoemde op 9 juni Hafize Gaye Erkan, een financieel executive in de Verenigde Staten, aan het hoofd van de Turkse centrale bank, waarvan algemeen wordt verwacht dat ze het roer zal omgooien en het beleid zal aanscherpen na jaren van renteverlagingen en een sudderende crisis van de kosten van levensonderhoud.

Erkan, de eerste vrouwelijke gouverneur van de centrale bank, is ook de vijfde in vier jaar tijd. Dit onderstreept de uitdaging voor haar om een blijvende ommekeer in het beleid teweeg te brengen nadat Erdoğan de afgelopen jaren de onafhankelijkheid van de bank zo goed als heeft uitgeroeid.

De 41-jarige vervangt Şahap Kavcıoğlu, die het voortouw nam bij Erdogans renteverlagingen die in 2021 een historische val van de munt veroorzaakten en vorig jaar de inflatie naar een piek van meer dan 85% in 24 jaar dreven.

De belangrijkste vraag voor Erkan zal zijn “of ze onafhankelijkheid krijgt om het monetaire beleid in de richting van ‘rationeel beleid’ te sturen”, aldus Selva Demiralp, professor economie aan de Koç University en voormalig econoom bij de Amerikaanse Federal Reserve.

Erkan’s neigingen zijn onduidelijk omdat ze geen formele ervaring heeft met monetair beleid in haar carrière op Wall Street en in de directiekamers van Amerikaanse bedrijven. Ze heeft een Ph.D. van Princeton University in financiële engineering.

Analisten verwachten nu dat de Turkse centrale bank de rente deze maand al zal verhogen van 8,5% naar 20% tot 25%.

Zo’n ommezwaai in de economie zou komen op een moment dat veel analisten onrust verwachten door uitgeputte buitenlandse reserves, ongecontroleerde inflatie en grote tekorten op de lopende rekening.

Vijand van rente

Erdoğan, een zelfverklaarde “vijand” van rentetarieven, heeft de afgelopen jaren druk uitgeoefend op de centrale bank om stimuleringsmaatregelen te nemen en is er snel bij geweest om de gouverneur te vervangen. Hij heeft ook al eerder de orthodoxie omarmd, om vervolgens snel weer terug te krabbelen.

In 2021 verlaagde de centrale bank haar beleidsrente van 19% naar 8,5%, waardoor de reële rente sterk negatief werd en de lira grotendeels werd beheerd door tientallen regels voor krediet en vreemde valuta.

Maar nadat Erdoğan zijn zwaarste politieke test in de tweede ronde van 28 mei had overleefd, benoemde hij op 3 juni Mehmet Şimşek, een gerespecteerde en orthodoxe voormalige minister van Financiën, tot minister die verantwoordelijk is voor de economie.

Şimşek ontmoette Erkan eerder deze week in de aanloop naar haar benoeming.

Temidden van de recordlage buitenlandse reserves van -$5.7 miljard heeft de lira deze week een historisch dieptepunt bereikt. Alleen al op 7 juni kelderde de lira met 7.2% en op 9 juni na Erkan’s benoeming handelde de lira op 23.5 ten opzichte van de dollar.

Bron: Turkse media