De Israëlische president Reuven Rivlin heeft vanavond de condoleances ontvangen van zijn Turkse ambtgenoot president Recep Tayyip Erdogan naar aanleiding van de recente terreuraanval in Istanbul. Daar overleden gisteren drie Israëliërs toen een terrorist zichzelf opblies in een winkelstraat.

Tien onderdanen van de Joodse staat raakten gewond bij de vermoedelijk door Islamitische Staat uitgevoerde aanslag.

Volgens The Jerusalem Post sprak Erdogan zijn “diepe spijt” uit over de “verraderlijke” terreuraanval.

“Die wrede aanslag bewijst opnieuw dat de internationale gemeenschap zich moet verenigen in zijn worsteling tegen het terrorisme dat de hele mensheid en haar belangrijkste waarden bedreigt en dat een misdaad tegen de menselijkheid vertegenwoordigt.”

“Ik wil mijn diepste medeleven betuigen met het Israëlische volk en met de families die hun dierbaren hebben verloren in deze verraderlijke aanval”

Vandaag vloog Dore Gold, een hoge Israëlische functionaris, voor overleg naar Turkije. Banden tussen beide landen werden zes jaar geleden min of meer bevroren, nadat Israël een vanuit Turkije vertrokken hulpkonvooi richting de Gazastrook had onderschept met militair geweld.

 

‘Ik hoop dat de gewonden sterven’

Korte tijd na de aanslag in de Turkse stad ontstond ophef over een tweet van Erdogans partijgenoot Irem Aktas. Irem sprak namelijk op het sociale medium de hoop uit dat “de Israëlische gewonden zouden doodgaan”, aldus JPost.

Inmiddels zou de AKP stappen ondernemen tot het royeren van Aktas, die naar verluidt al op non-actief is gezet. Jeruzalem eist excuses voor de haatuitbarsting.

Irem-Aktas-AKP-640x372

Bron: powned.tv, jpost.com