De Belgische ambassadeur in Turkije is door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen na een incident met een tent van de Koedische Arbeidspartij PKK in Brussel. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zou over de kwestie ook telefonisch contact hebben gehad met zijn Belgische collega Didier Reynders.

Volgens het Turkse persbureau Anadolu stemde de Belgische regering ermee in dat aanhangers van de in Turkije verboden PKK in donderdag een tent plaatsten in de buurt van de plaats waar de Europees-Turkse vluchtelingentop plaatsvond. Voor de aankomst van de Turkse premier Ahmet Davutoglu werden vlaggen van de organisatie, door Ankara als ’terroristisch’ bestempeld, verwijderd maar na zijn vertrek doken ze opnieuw op.

De omstreden terreurtent in de Europese wijk.
De omstreden terreurtent in de Europese wijk.

In zijn telefoontje met Reynders noemde Cavusoglu een en ander “onaanvaardbaar”. Hij beklemtoonde dat de tent verwijderd had moeten worden, dat de PKK een terreurorganisatie is zoals Islamitische Staat (IS) en in dezelfde geest dient te worden aangepakt. Het hoofd van de Turkse diplomatie noemde het verder onaanvaardbaar dat er vlaggen van de PKK en ’terroristische posters’ werden getoond.

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaf zondag België een veeg uit de pan omtrent het incident en het PKK-geweld. ‘Ze noemen het ‘vrijheid van meningsuiting’. Welke soort van vrijheid van meningsuiting is dit?’

Bron: Belga