Eerder deze week maakten lokale autoriteiten bekend dat de eerste Turkse moslim die aan het hoofd staat van een Amerikaans politiecorps, het slachtoffer werd van racistische bedreigingen. Dit gebeurde via berichten die hij zelf ontving.

Ibrahim ‘Mike’ Baycora is een Turkse migrant van de eerste generatie. Hij werd vorige maand aangesteld als de 17de commissaris van de politie in Paterson, New Jersey.

Tijdens de historische ceremonie zwoer hij niet op de Bijbel, maar op de Koran. Er was een imam aanwezig, en ook verschillende leden van de Turkse gemeenschap in New York en New Jersey woonden de plechtigheid bij.

Bedreigingen

Het duurde echter niet lang voor mensen hem begonnen te bedreigen omwille van zijn ras en zijn godsdienst. Zo werd op 28 februari de 28-jarige Stefan Keco in beschuldiging gesteld omdat hij de politiechef via tekstberichten probeerde te intimideren vanwege zijn ras, godsdienst en land van herkomst. Dat liet Camelia Valdes, procureur van Passaic County, weten. Hij wacht op dit moment op zijn rechtszaak van 5 maart in de gevangenis van Passaic County.

Ibrahim ‘Mike’ Baycora

Volgens lokale media werden er ook beschermende barricades opgericht voor het politiebureau waar Baycora werkt. De burgemeester van Paterson verdedigde zijn politiecommissaris. “Het moet klaar en duidelijk zijn dat je niet kan sollen met onze politiechef, en zeker niet als je solt met zijn geloof.”

De racistische incidenten vallen samen met het debat dat op dit moment in de gemeenteraad van Paterson plaatsvindt. Dat debat gaat erover of de stad moet toestaan dat moskeeën en gebedshuizen hun oproep tot gebed versterken.

K.L.

Bron: Hürriyet