Barış Terkoğlu

Een rechtbank in Istanbul heeft de arrestatie bevolen van de nieuwsredacteur en een verslaggever van nieuwswebsite Oda TV vanwege een reportage die ze hadden gemaakt over de begrafenis van een lid van de Turkse inlichtingendienst die in Libië werd vermoord.

Oda TV zond op 3 maart beelden uit van de begrafenis in de westelijke provincie Manisa en zei dat de ceremonie in discretie werd gehouden, zonder de aanwezigheid van hooggeplaatste ambtenaren.

De rechtbank beval de arrestatie van nieuwsdirecteur Barış Terkoğlu en verslaggever Hülya Kılınç voor “het onthullen van de identiteit van een ambtenaar van de inlichtingendienst”.

Kort na de uitspraak werd Terkoğlu overgebracht naar de Silivri-gevangenis. Hülya Kılınç werd opgesloten in de Bakırköy-vrouwengevangenis van Istanbul.

De nieuwswebsite beweerde dat de identiteit van de ambtenaar eerder al werd bekendgemaakt door IYI-politicus, Ümit Özdağ, tijdens een persconferentie in het parlement. Terkoğlu werd in 2011 al eens gearresteerd in kader van de Ergenekon-onderzoeken, rechtszaken die werden opgezet door FETÖ-leden binnen de Turkse rechterlijke macht.

Hurriyet

O.A.