Een Afghaanse winkelier werd gedwongen de naam van zijn winkel te veranderen nadat de Turkse rechtse politicus Ümit Özdağ het op hem gemunt had via Twitter.

Een Afghaanse man in de Centraal-Anatolische provincie Kırşehir zag zich genoodzaakt de naam van zijn winkel te veranderen nadat de extreemrechtse Turkse politicus Ümit Özdağ hem op Twitter had geviseerd omdat hij uit Afghanistan afkomstig was.

Özdağ, een politicus die bekend staat om zijn scherpe opmerkingen tegen vluchtelingen, deelde op 23 augustus een foto van de winkel met de naam “Afghaanse markt”, waardoor bezorgdheid ontstond over het welzijn van de winkeleigenaar.

De Afghaanse winkeleigenaar, die alleen bekend is onder de initialen M.S., moest uit voorzorg de naam van de winkel veranderen na het bericht op de sociale media van Özdağ, die onlangs de nationalistische Overwinningspartij heeft opgericht, meldde het door de staat gecontroleerde Anadolu Agency op 26 augustus.

De politie nam veiligheidsmaatregelen rond de winkel en de Afghaanse man kon gedurende een paar dagen geen zaken doen, aldus het agentschap.

M.S. vertelde Anadolu Agency dat hij zijn winkel drie maanden geleden opende en dat hij bedroefd was over Özdağ’s tweet. Hij zei ook dat hij graag in zijn winkel wil blijven werken.

Op sociale media heeft de winkelier laten weten dat hij de naam van zijn winkel heeft veranderd van ‘Afgan market’ naar ‘Armağan’.

Veel Turken in Europa reageerden kritisch op de Tweet.

Bron: Hürriyet