President Recep Tayyip Erdoğan heeft belastingvrijstelling verleend aan weer een islamistische stichting, waarvan de leider eerder genitale verminking (vrouwenbesnijdenis) van vrouwen verdedigde, meldde het dagblad BirGün op 26 augustus.

De Gümüşhaneli Araştırma Yardımlaşma ve Eğitim Vakfı  (Gaye Vakfı), opgericht door de fundamentalistische sekteleider Cevat Akşit, werd naar verluidt op 13 augustus toegevoegd aan de lijst van belastingvrije stichtingen van de regering.

De algemeen directeur van de stichting, Selim Kılıç, zei op sociale media dat hun belastingvrijstelling was geïnd in een presidentieel decreet, en bedankte iedereen die had geholpen in het proces.

Akşit leidt een deel van de Nakşibendi-sekte sinds hun leider en Akşit’s vader Mahmud Esad Coşan overleed in 2001, en richtte Gaye Vakfı op in 1994, ook al is zijn zoon nu voorzitter van de organisatie.

Akşit staat bekend om zeer controversiële uitspraken waarin hij genitale verminking van vrouwen verdedigt om te voorkomen dat vrouwen een “verkeerde weg” inslaan.

Een andere controversiële uitspraak van de sekteleider was dat hij zei dat mensen voor zoenen bij de politie moeten worden aangegeven.

“De trein was overvol, de man had het meisje op zijn schoot. Zoenen, haar knijpen en wat al niet meer. Geef deze mensen aan bij de politie als je niets anders kunt doen, dan weten zij wat ze moeten doen”, had Akşit gezegd.

Belastingvrijstelling is een van de manieren waarop de regerende AKP haar bondgenoten financieel bevoordeelt, zoals zij ook bondgenoten bevoordeelt met overheidsaanbestedingen en directe financiering van hun organisaties.

Bron: Hürriyet