Op 4 maart lanceerde Barbie, het bekende poppenmerk, een pop in de beeltenis van de Turkse paralympische topzwemster Sümeyye Boyacı. Met de nieuwe pop hoopt de producent een nieuwe generatie jonge atletes te inspireren.

Barbie lanceert de nieuwe pop in het kader van de Internationale Vrouwendag op 8 maart en om de aandacht te vestigen op vrouwelijke rolmodellen in de sportwereld.

Op het paralympisch Europees kampioenschap zwemmen in Dublin van 2018, en op de internationale zwemwedstrijd in Indianapolis van 2019, won Boyaci gouden medailles op de 50 meter rugslag. Op het wereldkampioenschap in Londen van vorig jaar behaalde ze een zilveren medaille.

“Toen ik hoorde dat ik verkozen was tot meest inspirerende vrouw van het jaar, en dat ik een eigen barbiepop kreeg, wilde ik schreeuwen en rondspringen van geluk”, aldus de 17-jarige Boyaci. “Ik heb geen armen, maar mijn vleugels kan niemand zien.”

de Turkse paralympische topzwemster Sümeyye Boyacı

Om vrouwelijke atleten te eren, lanceerde Barbie verschillende poppen. Zo kregen onder andere Oekraïens schermster Olga Kharlan, Brits sprintster op de 200 meter Dina Asher-Smith, Duits verspringster Malaika Mihambo, kapitein van het Franse damesvoetbalelftal Amandine Henry, Litouws indoor atlete Airine Palsyte en Portugees surfster Teresa Bonvalot een pop naar hun beeld.

Gülse Birsel

Eerder kregen ook de Turkse windsurfkampioene Çagla Kubat en de Turkse actrice Gülse Birsel een pop. Met deze poppen eert Barbie rolmodellen uit het verleden en de toekomst.

De campagne startte in 2018. Barbie hoopt hiermee nieuwe generaties jonge vrouwen te stimuleren om hun grenzen te verleggen, los te breken uit hun oude maatschappelijke rol en hun volle potentieel te benutten.

Barbie

Sinds 2015 probeert Mattel, het bedrijf achter Barbie, ook een meer inclusieve koers te varen. Door poppen te lanceren met verschillende lichaamsvormen, huidskleuren, haarstijlen, handicaps en andere aandoeningen zoals vitiligo in plaats van de klassieke door roze geobsedeerde disproportionele modellen, hoopt Mattel het bericht te verspreiden dat diversiteit prima is.

K.L.

Bron: Hürriyet