Mehmet Kasim Alageyik

Op dit moment onderzoekt de dienst volksgezondheid van de Oostelijke provincie Van de beweringen van een Turkse kruidendokter die claimt een werkende remedie gevonden te hebben tegen het virus dat COVID19 veroorzaakt.

Aan dit coronavirus zijn wereldwijd al duizenden mensen overleden. De bewering van Mehmet Kasim Alageyik ging viraal op sociale media, waardoor de kruidendokter meer kreeg dan waarop hij gehoopt had. Zijn bewering wekte de interesse van de lokale gezondheidsdienst van Van.

Volgens een verklaring van de dienst kon zijn identiteit al snel achterhaald worden, waarna de winkel van de zelfverklaarde genezer bezoek kreeg van inspecteurs. Zij namen zijn verklaring op. Hij werd gewezen op de gevolgen die hij kan ondervinden als hij zijn bewering niet wetenschappelijk kan bewijzen.

Sociale media 

Toen zei Alageyik dat hij slechts een grapje uithaalde dat buiten proportie werd opgeblazen. Het bezoek van de inspecteurs kwam er enkele dagen nadat hij op sociale media opschepte over successen die hij behaalde in de strijd tegen kanker en tegen het coronavirus.

Uit een eerste onderzoek was gebleken dat Alageyik geen legale documenten kon voorleggen die hem toestemming geven om geneesmiddelen te ontwikkelen, zelfs op basis van kruiden. Ook was zijn werkplek niet in orde met de regelgeving rond hygiëne en gezondheid. De autoriteiten vinden dat Alageyik de situatie uitbuit en zullen hem aanklagen omdat hij mensenlevens in gevaar zou brengen. De verklaring besluit met een oproep aan burgers om in de toekomst vergezochte beweringen zonder wetenschappelijke onderbouwing niet meer te geloven.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)