Gerhard Schröder en Erdogan in 2017

Volgens voormalig Duits bondskanselier Gerhard Schröder is de EU er tot nu toe niet in geslaagd om zich te houden aan het akkoord over vluchtelingen dat in 2016 tussen Brussel en Ankara gesloten werd. Dat deed hij in een interview met het weekblad Der Spiegel.

Zo beloofde Europa dat Turkse zakenmensen zonder visum naar de EU mochten reizen en dat toelatingsgesprekken opnieuw opgestart zouden worden. In ruil zou Turkije dan de vluchtelingen richting Europa tegenhouden. Hoewel Turkije zich wel aan de afspraken heeft gehouden, zou Europa dat niet hebben gedaan. Schröder merkte op dat Turkije op dit moment zo’n 4 miljoen vluchtelingen opvangt, meer dan elk ander land ter wereld.

In 2016 sloten Ankara en Brussel een akkoord dat een oplossing moest bieden voor de vluchtelingenstroom richting de landen van de EU. Volgens de afspraak zou Turkije 6 miljard euro krijgen van de EU om het land te ondersteunen bij de opvang van vluchtelingen en bij de financiering van projecten rond vluchtelingen.

Dat geld zou in 2 fasen worden vrijgemaakt. Ook werd een herziening van de douane-unie beloofd even als het recht voor Turkse burgers om zonder visum naar de EU te reizen. In ruil beloofde Turkije om vluchtelingen richting Europa te ontmoedigen om bijvoorbeeld de Egeïsche Zee over te steken. Dat zou gebeuren door strenger op te treden tegen mensensmokkelaars en door de levensomstandigheden voor de miljoenen vluchtelingen in Turkije te verbeteren.

Buiten dan de significante ontwikkelingen in de strijd tegen mensenhandel, is Europa haar andere afspraken niet nagekomen.

K.L.

Bron: Sabah