Heiko Maas

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft Turkije en Griekenland aangemaand om urgent een dialoog aan te knopen over hun conflict in de Middellandse Zee.

De NAVO-partners “spelen met vuur” en “elke vonk kan tot een ramp leiden”, aldus de Duitse minister.

“Wat we nu echt onmiddellijk nodig hebben, zijn stappen van de-escalatie en de bereidheid tot dialoog”, zo verklaarde de Duitse minister Maas na een ontmoeting met zijn Griekse tegenhanger Nikos Dendias in Athene.

Volgens Heiko Maas ontwikkelen de oplopende spanningen tussen Turkije en Griekenland zich tot een ontvlambare situatie. “Elke vonk, hoe klein ook, kan tot een ramp leiden”, waarschuwde de Duitse minister.

De Duitse minister, die na zijn doortocht in Griekenland doorreist naar de Turkse hoofdstad, probeert te bemiddelen in het escalerende conflict rondom de Turkse aardgasexploraties en de maritieme grenzen.

Oruç Reis

Athene stelt dat de Turkse booractiviteiten in de regio ongepast zijn en wil pas praten met het land wanneer het Turkse exploratieschip Oruç Reis en de begeleidende schepen hun missie staken.

Ankara houdt staande dat het gebied tot zijn exclusieve economische zone behoort en legt de Atheense eis naast zich neer. De missie zou volgens Turkije alvast tot 27 augustus duren.

De Europese Unie bevindt zich in een lastige situatie. Enerzijds wil ze zich solidair tonen met lidstaten Griekenland en Cyprus en anderzijds kan wil het geen slechte relatie met Turkije.

Het land heeft een belangrijke geostrategische ligging en fungeert als bufferzone om de vluchtelingenstroom in te dammen, een belangrijke kwestie voor de Europese Unie.

Bron: LH