Foto: een vissersboot vaart tussen de waterlelies op het meer van Beyşehir. De lelies bloeien tussen mei en augustus, Konya, 20 augustus 2020.

In de Centraal-Anatolische provincie Konya ligt het meer van Beyşehir. Zelfs tijdens de coronacrisis blijkt het meer aantrekkelijk, vooral voor fotografen.

Dit komt door een veld van waterlelies met een oppervlakte van zo’n 8.000 vierkante meter. Bovendien dragen de bloemen bij aan landschapsbeelden die al pittoresk zijn.

De berg Anamas en de Sultanbergen liggen ten Westen van het meer, de Taurusbergen ten Zuiden en ten Westen, en de vulkaan Erenler bevindt zich ten Oosten.

Foto: Beyşehir Gölü

Het meer heeft ook 656 vierkante kilometer strand, aan 3 zijden. Daar wachten vissers geduldig tot ze iets kunnen vangen.

Bij zonsopgang komen de bloemen naar boven, om in de namiddag weer onder het wateroppervlak te verdwijnen. Dit beeld is zeer fascinerend.

Lokale vissers bieden hun boten aan voor een tochtje over het meer. “Dit is mijn thuis”, vertelt Ibrahim Erdoğan aan Demirören Agency. Hij is visser en zit ook de plaatselijke fotografieclub voor.

Foto: Vissers bieden hun diensten aan zodat mensen foto’s kunnen maken van de waterlelies, 20 augustus 2020.

“Al van toen ik klein was kon ik tussen mei en augustus genieten van deze bloemenpracht. Als we aan het vissen zijn, passeren we dit veld altijd. We prijzen ons gelukkig dat we hier kunnen rondvaren. Ook als fotografieclub hebben we deze plek bezocht. Daarbij hebben we ook een paar vrienden uitgenodigd. De foto’s die we toen maakten, hebben we op sociale media geplaatst.”

“Door mijn foto’s geraakten andere fotografen, maar ook natuurliefhebbers en andere toeristen gefascineerd. Daarom helpen wij hen zo goed we kunnen om de bloemen in het echt te aanschouwen. We maken dan een boottochtje met hen. Iedereen die de lelies ziet, gaat tevreden weer naar huis”, aldus Erdoğan.

“Voor lokale inwoners is dit zicht alledaags, maar elke buitenstaander die de mooie landschappen rond het meer van Beyşehir beschrijft, doet ons beseffen dat we dit wonder van de natuur moeten beschermen. Onze fotografieclub probeert met foto’s en tentoonstellingen om meer mensen aan te trekken zodat deze plek meer bekendheid krijgt. Nu er meer initiatieven worden genomen om natuurgebied te beschermen, hoop ik dat mijn dromen over de waterlelies werkelijkheid worden”, zegt Erdoğan.

Foto: Beyşehir Gölü

De visser ziet wel een obstakel, want op dit moment is de vissersboot de enige manier om het bloemenveld te bereiken.

“Maar er zijn plannen om een wandelpad en een uitkijkplatform aan te leggen.”

Er zijn 3 types waterlelies, waarvan de Witte en de Gele het algemeenst voorkomen. De bloemen op het meer van Beyşehir worden beschermd.

Daarom is het verboden om ze te plukken of te vernielen. Dat bevestigt Mustafa Büyükkafalı, voorzitter van de vereniging van Cultuur en Toerisme van Beyşehir. Als je betrapt wordt, kost het je een smak geld, want dan riskeer je een boete van 73.000 lira (9.920 dollar).

K.L.

(Bron: Sabah)