Istanbul Airport

Door de coronacrisis heeft het wereldwijde toerisme klappen gekregen. Toch verwacht minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy dat een deel van de verwachte inkomsten uit toerisme dit jaar nog gerecupereerd kan worden.

Dat vertelde hij op 24 augustus aan de commerciële zender NTV. “We hadden hoge verwachtingen voor dit jaar, maar nu zullen we de hoge cijfers van vorig jaar niet kunnen halen.

Als het vliegverkeer niet opnieuw stil valt, zullen we dit jaar mogelijk nog 15 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen, die onze economie naar schatting zo’n 11 miljard dollar kunnen opleveren”, aldus de minister.

Vanaf 1 juni was het voor Turken weer mogelijk om binnen het land te reizen. Om ook buitenlanders te lokken, lanceerden de ministeries van Cultuur, Toerisme, Volksgezondheid, binnenlandse Zaken en Transport het certificaat voor veilig toerisme.

Sinds wereldwijde coronamaatregelen werden versoepeld, nam het toerisme vanuit het buitenland weer toe. Vanaf half juni kwamen er vooral Oekraïners, en na half juli stroomden ook de Britten weer toe.

Volgens Ersoy hadden eind juli al zo’n 6,5 miljoen buitenlanders Turkije bezocht, van wie 1,2 miljoen van Turkse oorsprong zijn. Vlak voor de coronacrisis bestond de verwachting dat zo’n 60 miljoen buitenlanders dit jaar naar Turkije zouden komen. Dat zou dan zo’n 40 miljard dollar genereren.

Vanaf augustus is het voor Duitsers en Russen weer mogelijk om naar Turkije te reizen. Dit zal het aantal buitenlandse bezoekers naar verwachting sterk doen stijgen.

Het certificaat voor veilig toerisme is uitgereikt aan 4.900 toeristische faciliteiten, waaronder ongeveer 2.500 plaatsen waar mensen kunnen overnachten, en verder vooral restaurants en vervoersbedrijven.

K.L.

(Bron: Hürriyet)