Duitse rechtbank veroordeelt vijf tot gevangenisstraf voor lidmaatschap PKK

Een Duitse rechtbank heeft op 30 april vijf verdachten tot vier jaar en drie maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat zij lid waren van de terreurorganisatie PKK.

Het Oberlandesgericht in Stuttgart heeft Veysel S. tot vier jaar en drie maanden, Agit K. tot vier jaar, Ozkan T. tot drie jaar, Evrim A. en Cihan A. tot anderhalf jaar veroordeeld omdat zij lid zijn van de terreurgroep die betrokken is bij kidnapping en ontvoeringen.

De rechtbank zei dat de PKK, “die herhaaldelijk burgers in het zuidoosten van Turkije heeft geschaad, aanvallen uitvoert op Turkse politieagenten en soldaten. De PKK streeft naar het plegen van moorden door middel van aanslagen in Turkije.”

“De PKK heeft ook organisatiestructuren in Duitsland en andere West-Europese landen. Het doel is fondsen te werven voor de organisatie, aanhangers te werven voor de PKK, en campagnes te plannen om de publieke opinie te beïnvloeden”, aldus de rechtbank.

Het besluit staat open voor beroep, voegde het eraan toe.

Turkije heeft er herhaaldelijk bij de Duitse autoriteiten op aangedrongen actie te ondernemen tegen de PKK, die in Duitsland sinds 1993 verboden is.

In haar meer dan 35 jaar durende terreurcampagne tegen Turkije is de PKK – die door Turkije, de VS en de EU op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst – verantwoordelijk voor de dood van ten minste 40.000 mensen, waaronder vrouwen, kinderen en zuigelingen.

Bron: Hürriyet