De beroemde straat Istiklal bij het Taksimplein ligt er verlaten bij tijdens een lockdown, Istanbul, Turkije, 28 feb. 2021. (AA-foto)

Hier is uw no-nonsense gids voor hoe COVID-19 lockdown en avondklok regels veranderen in Turkije, inclusief winkelen, buiten sporten en reizen.

Turkije bereidt zich voor op een strenge landelijke lockdown in het midden van de ramadanmaand, maar veel burgers en buitenlanders in het land zijn in verwarring gebracht over de details van de avondklok die 17 dagen zal duren.

Hier is een allesomvattende uitleg voor al uw vragen over de komende lockdown.

81 provincies afgesloten

De lockdown zal een van de strengste zijn die Ankara heeft opgelegd sinds de eerste golf van de COVID-19-pandemie het land in maart 2020 trof.

Alle 81 provincies worden afgesloten en met uitzondering van een selecte groep mensen die in sleutelsectoren of in kritieke banen werken en toeristen die op bezoek zijn, krijgt iedereen het bevel binnen te blijven, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

Net als bij eerdere lockdowns zullen mensen alleen te voet hun huis uit mogen om in de dichtstbijzijnde winkels de eerste levensbehoeften te kopen.

Dat betekent dat uitstapjes naar markten of winkels die niet op loopafstand liggen of waarvoor een auto of andere voertuigen nodig zijn, niet zullen worden toegestaan.

Duur van lockdown

De lockdown begint om 17.00 uur op donderdag 29 april en eindigt om 5.00 uur op maandag 17 mei – drie weken later. De afsluiting zal 17 dagen duren zonder onderbrekingen of uitzonderingen.

Hoewel dit nog niet officieel is bevestigd, is het zeer waarschijnlijk dat de regering de lockdown verlengt tot woensdag 19 mei, aangezien dat ook een nationale feestdag is, de Herdenkingsdag van Atatürk, de Jeugd- en Sportdag.

Uitzonderingen

Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken zullen bepaalde mensen, namelijk degenen die geacht worden een sleutelrol te spelen in de continuïteit van essentiële diensten, van deze lockdown worden vrijgesteld, zoals ook bij eerdere lockdowns het geval was.

Een andere opmerkelijke uitzondering betreft toeristen die Turkije bezoeken. Buitenlandse toeristen mogen tijdens de lockdown wel naar buiten.

Musea en andere culturele bezienswaardigheden zullen tijdens de lockdown open blijven voor toeristen.

Buitenlanders die in Turkije wonen, moeten er rekening mee houden dat zij die een verblijfsvergunning voor korte of lange termijn of een werkvisum hebben, niet als toeristen worden beschouwd en dat expats dus niet zijn vrijgesteld van de lockdown-regels.

Boetes

Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, staat een fikse boete te wachten als hij tijdens de lockdown buiten wordt betrapt.

Politieagenten zullen een boete van TL 3.150 ($ 385) uitdelen aan iedereen die betrapt wordt op het overtreden van de lockdown regels.

Wie wordt betrapt zonder masker, dat momenteel zowel binnen als buiten verplicht is, kan een extra boete van TL 900 ($110) krijgen.

Beschikbare diensten

Veel niet-essentiële bedrijven en diensten zullen tijdens de lockdown gesloten zijn, maar cruciale bedrijven en diensten zullen blijven werken.

Gezondheidszorg

Openbare en particuliere ziekenhuizen zullen tijdens de lockdown op volle capaciteit blijven werken. Iedereen met een doktersafspraak, ook voor een COVID-19-vaccin, of een medisch noodgeval is van de lockdown vrijgesteld. Wel zal u worden gevraagd uw afspraak te tonen aan een politieagent als u bij een controlepost wordt aangehouden.

Boodschappen en benodigdheden

Levensmiddelenwinkels, slagerijen, bakkerijen, groentewinkels, dessertwinkels en speciaalzaken voor gedroogde vruchten en noten (kuruyemişçi) blijven tijdens de 17-daagse open van 10.00 tot 17.00 uur.

Het addertje onder het gras is dat u alleen inkopen mag doen in de dichtstbijzijnde winkel, waardoor alle winkels waarvoor een ritje nodig is, worden uitgesloten.

Een andere uitzondering zijn de supermarkten. Terwijl kleinere buurtwinkels elke dag open zullen zijn, zullen grote supermarkten op zondag gesloten zijn.

Restaurants en eetgelegenheden

Zoals verwacht zullen alle restaurants, cafés en eetgelegenheden waar eten en drinken wordt geserveerd, gesloten zijn, ook voor afhaalmaaltijden. Tijdens de heilige moslimmaand Ramadan mogen zij echter nog steeds 24 uur per dag, 7 dagen per week bezorgen. Na de Ramadan, die eindigt op 14 mei, zullen de leveringen na 1 uur ’s nachts moeten stoppen.

Reizen

Alle reizen tussen steden zijn tijdens de lockdown verboden en uitzonderingen worden alleen toegestaan na voorafgaande toestemming, die streng en beperkt zal zijn.

Als uitzonderingen noemt het ministerie van Binnenlandse Zaken de volgende gevallen waarin toestemming voor reizen tussen steden zal worden verleend:

Om een medische behandeling te ondergaan in een andere stad, aangetoond door een verzoek van een arts.

Het bijwonen van de begrafenis van een familielid in de eerste graad.

Degenen die minder dan vijf dagen geleden in hun huidige plaats zijn aangekomen, maar willen terugkeren naar hun woonplaats. Bewijs van aankomstdatum zal moeten worden overlegd.

Studenten die een vooraf gepland examen afleggen in een door het Metings-, Selectie- en Plaatsingscentrum (ÖSYM) van Turkije aangewezen exameninstelling.

Soldaten die hun dienstplicht hebben vervuld en na hun ontslag naar huis wensen terug te keren.

Iedereen die wordt uitgenodigd om een contract met de particuliere of de openbare sector te ondertekenen.

Personen die uit de gevangenis worden ontslagen.

Nogmaals, als u niet een van de bovenstaande personen bent of als toerist het land bezoekt, kunt u niet tussen de steden reizen.

Internationaal

Internationale vluchten zullen gewoon doorgaan, volgens de nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije, Turkish Airlines.

Massatoerisme

De regering heeft al aangekondigd dat de capaciteit van de voertuigen voor openbaar vervoer tot 50% zal worden teruggebracht. Maar nu de meerderheid van de bevolking aan huis gekluisterd is, zullen de activiteiten nog verder worden teruggeschroefd.

In Istanbul zullen de metro’s tot 17 mei elke dag tot 21.00 uur rijden.

Eigenaars van huisdieren

Iedereen die een hond heeft, mag zijn hond uitlaten in de onmiddellijke omgeving van zijn woning. (De regels zeggen niet specifiek dat het een hond moet zijn, dus u kunt uw geluk ook met een kat beproeven).

Dierenartsen blijven tijdens de lockdown gewoon hun werk doen en mensen mogen in geval van nood hun huisdier naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek brengen.

Sportieve activiteiten

Als u een actieve levensstijl hebt, slecht nieuws voor u. In tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk, waar het publiek 1 uur per dag buiten mocht sporten, heeft de Turkse regering geen uitzonderingen gemaakt voor welke sport of activiteit dan ook. Sportscholen zijn sinds het begin van de ramadan gesloten en gaan pas na 17 mei weer open.

Een blokje om joggen of een wandeling in het park is dus niet toegestaan, net zomin als zwemmen in zee.

Plaatsen van aanbidding

Volgens de laatste aankondiging van de Armeens-orthodoxe patriarch Sahak Maşalyan zullen alle kerken open zijn voor de leden van de gemeente die in de buurt wonen en individueel willen bidden en kaarsen aansteken.

Intussen heeft Ali Erbaş, het hoofd van het Presidium voor Religieuze Zaken (Diyanet), gezegd dat ook de moskeeën open zullen blijven tijdens de 17-daagse periode, zodat de gelovigen hun dichtstbijzijnde moskee kunnen bezoeken voor hun dagelijkse gebeden.

Bron: Sabah