Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer

De Duitse Staatsveiligheid heeft maandag twee propagandabladen, die gecontroleerd werden door de terroristische groepering PKK, buiten de wet gesteld. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer verklaarde dinsdag dat hij de uitgeverijen ‘Mezopotamien Verlag und Vertrieb GmBH’ en ‘MIR Multimedia GmBH’ heeft verboden en opgedoekt, omdat ze steun verleenden aan de illegale terreurbeweging PKK.

Mesopotamië publiceerde propaganda voor de terroristische organisatie, onder meer het boek van PKK-leider Abdullah Öcalan, die in de cel zit. MIR op zijn beurt is bekend om zijn activiteiten in de multimediasector. Daar organiseert het muziekconcerten en andere evenementen om de PKK te promoten.

Volgens de minister zullen er spoedig huiszoekingen verricht worden in de kantoren van beide uitgeverijen, in de westelijke deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen.

“Alhoewel de PKK verboden is in Duitsland, is ze nog steeds actief. Daarom is het noodzakelijk dat we de PKK aan banden leggen en onze wetten doen gelden,” aldus Seehofer.

Volgens hem gingen de inkomsten van beide organisaties integraal naar de PKK. Die is al sinds 1993 buiten de wet gesteld als een buitenlandse terroristische organisatie in Duitsland. Vandaag heeft de terreurgroep nog steeds 14.500 volgelingen in Duitsland, ondanks het feit dat ze al tientallen jaren verboden is.

Kritiek op Duitsland

Turkije had lange tijd kritiek op de Duitse autoriteiten, omdat zij de activiteiten van de PKK in het land tolereerden. Vanuit Turkije werd lange tijd druk uitgeoefend op Berlijn om hun propaganda, rekrutering en fondsenwerving strenger te controleren.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne tegen de Turkse staat. Daarbij vielen al bijna 40.000 slachtoffers, waaronder ook vrouwen en kinderen.

Ondanks dat ze internationaal bestempeld wordt als terreurorganisatie heeft de PKK altijd relatief veel vrijheid gekregen in Europese steden. Vooral in Duitsland staat ze sterk. PKK-sympathisanten mochten daar campagne voeren, militanten rekruteren en fondsen werven. In Duitsland wonen zo’n 5 miljoen mensen van Turkse afkomst, waaronder ook Koerden.

Turks parlementslid Mustafa Yeneroğlu (AKP) bedankte in een post op social media de Duitse autoriteiten voor het verbod op PKK-propaganda.

Sabah

S.V.R.