De Turkse politie heeft vier waardevolle boeken in beslag genomen die in het Syrisch en Aramees zijn geschreven, inclusief een boek over het leven van Jezus Christus.

De Turkse anti-smokkelpolitie voerde een operatie uit in de zuidwestelijke provincie Denizli nadat ze inlichtingen hadden ontvangen over een groep smokkelaars die een reeks oude boeken wilden verkopen.

De papyrusboeken zouden meer dan 1000 jaar oud zijn en werden gesmokkeld uit het Midden-Oosten. De verdachten met de initialen E.Y., A.T. en E.Ş. werden aangehouden door de politie.

De smokkelaars beweerden dat ze de boeken hadden gevonden tussen het huisvuil.

Hoogleraar archeologie, Fahriye Bayram van de Universiteit van Pamukkale, bevestigde de authenticiteit van de boeken en zei dat ze door de koningen werden aangevraagd en gebruikt.

Ze merkte op dat de boeken mogelijk uit Syrische musea werden gesmokkeld. De professor zei dat sommige delen van de boeken werden uitgesneden, wat kan betekenen dat ze waren gemarkeerd met inventarisnummers van het museum waaruit ze werden gestolen.

De oorlog in Syrië heeft ervoor gezorgd dat veel Artefacten uit het land werden gesmokkeld. Een groot deel hiervan eindigt in Turkije.

Op enkele pagina’s in een van de boeken wordt van het leven van Jezus Christus afgebeeld, vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood. Een ander boek beschreef sterrenbeelden en wat er met de ziel gebeurt na de dood.

Deskundigen merkten op dat een uitgebreid onderzoek van de boeken nodig zou zijn om de inhoud en de exacte periode te kunnen bepalen.

Turkije deelt een lange grens met Syrië en heeft een enorme vluchtelingenstroom gekend door de verwoestende oorlog die er al 7 jaar woedt. Het land zegt dat haar grenswachters en douanebeambten worden opgeleid om smokkeloperaties aan te pakken.

Ook kregen douanebeambten, kunsthandelaren en verzamelaars een noodlijst met mogelijke artefacten die mogelijk het land konden worden binnengesmokkeld.

Sabah

O.A.