PKK is grootste buitenlandse extremistische groepering in land: Duitse inlichtingendienst

De Duitse spionchef heeft dinsdag toegegeven dat het land een platform is geworden voor de fondsenwervings- en rekruteringsactiviteiten van de terreurorganisatie PKK die gericht zijn op Turkije.

“De PKK organiseert verschillende fondsenwervingscampagnes in Duitsland en gebruikt dit geld vervolgens om terreuraanslagen in Turkije te financieren,” vertelde Thomas Haldenwang, hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst BfV, op een nieuwsconferentie in Berlijn.

Hij zei dat de PKK ook gebruik maakt van verschillende verenigingen in Duitsland om jonge mensen te rekruteren als buitenlandse strijders, die vervolgens naar Turkije, Syrië of Irak worden gestuurd.

“De PKK blijft een internationale terreurorganisatie, ze gaat door met gewelddadige aanvallen en moorden in de regio,” benadrukte hij.

Volgens het jaarlijkse veiligheidsrapport van het BfV, dat dinsdag werd vrijgegeven, is de terreurorganisatie PKK de grootste buitenlandse extremistische groepering in het land, met ongeveer 14.500 aanhangers.

De terreurgroep haalde vorig jaar naar schatting 16,7 miljoen euro (17,8 miljoen dollar) op in Duitsland, en haalde ook meer dan 30 miljoen euro op in Europa in verschillende fondsenwervingscampagnes, aldus het rapport.

Sinds 2013 reisden ten minste 295 buitenlandse strijders uit Duitsland naar Noord-Syrië en Irak, waar ze militaire training kregen van PKK-terroristen en deelnamen aan gewapende aanvallen in de regio, aldus het rapport.

Ten minste 30 van deze buitenlandse strijders stierven in gevechtszones, terwijl bijna 150 van hen in de afgelopen jaren naar Duitsland terugkeerden, aldus het rapport, zonder verdere details te geven.

Volgens de BfV hebben aanhangers van de PKK-groep vorig jaar in Duitsland meer dan 300 misdrijven gepleegd, waaronder gewelddadige aanvallen, met lichamelijk letsel en materiële schade tot gevolg. Ten minste negen mensen raakten bij deze aanslagen gewond.

“In Europa heeft de PKK geprobeerd zich af te schilderen als een geweldloze groep”, aldus het rapport, verwijzend naar de propaganda-activiteiten van de terreurorganisatie om de Europese publieke opinie te beïnvloeden.

Maar bij veel demonstraties in de afgelopen jaren hebben PKK-aanhangers geweld gebruikt en botsten ze met de politie of politieke tegenstanders, aldus het rapport.

Verboden in Duitsland

De PKK, die door Europol als een “etno-nationalistische” en “separatistische” terroristische organisatie wordt beschouwd, is in Duitsland sinds 1993 verboden.

Hoewel Turkije zijn NAVO-bondgenoot Duitsland herhaaldelijk heeft opgeroepen krachtiger op te treden tegen de PKK, worden de activiteiten van de terreurgroep door de autoriteiten grotendeels getolereerd en is Berlijn terughoudend geweest om meer te doen om de groep te bestrijden.

Turkije heeft herhaaldelijk zijn bezorgdheid geuit over de tolerantie van de Europese landen ten aanzien van de PKK; de terreurorganisatie is echter nog steeds sterk aanwezig in de regio, waar zij bijeenkomsten kan houden en rekruteringsactiviteiten kan ontplooien.

Bron: Sabah