De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu (R) en Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden, spreken de media toe na de negende bijeenkomst van de Turks-Nederlandse Bilaterale (Wittenburg) Conferentie, in Ankara, Turkije, woensdag, 8 juni 2022

Nederland is blij dat het een brede en diepe relatie heeft met Turkije, zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken in een donderdag vrijgegeven interview.

In een gesprek met het Anadolu Agency (AA) tijdens zijn bezoek aan de hoofdstad Ankara voor de negende Turks-Nederlandse (Wittenburg) Bilaterale Conferentie, onderstreepte Hoekstra dat niet alleen Nederland een belangrijke zakelijke speler is in Turkije, maar dat ook Turkije een belangrijke zakelijke speler is in Nederland.

“Hoewel momenteel op een zeer hoog niveau, denken wij dat er potentieel is voor meer handel, meer banen, meer kansen op verschillende gebieden. Daarom willen we de lopende handels- en investeringstrends voortzetten.”

Op de vraag hoe de plaatsing van Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssystemen in Slowakije, in het kader van de NAVO, de veiligheid van Nederland beïnvloedt, zei Hoekstra dat ze “uitvoerig” met minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu hebben besproken dat de oorlog in Oekraïne de stabiliteit, veiligheid en vrede van het continent in gevaar brengt.

“Het belangrijkste wat we Oekraïne op dit moment kunnen helpen is militair materieel. Want een land dat sterk is op het slagveld zal sterk zijn aan de onderhandelingstafel als het erin slaagt zich te verdedigen,” voegde hij eraan toe.

“Ik denk dat Turkije gelijk heeft met zijn uitspraken over terrorisme. Elk land heeft een verantwoordelijkheid om dit probleem te bestrijden,” vertelde Hoekstra op een gezamenlijke nieuwsconferentie in Ankara, de hoofdstad van Turkije, na ontmoetingen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. .

In antwoord op een vraag over de terreurgroep PKK zei de Nederlandse ambtenaar dat zijn land deze groepering samen met de EU als terroristische organisatie heeft aangemerkt en dat Nederland in dit verband met Turkije zal blijven samenwerken.

Betrekkingen

Turkije en Nederland onderhouden al eeuwenlang diepgewortelde betrekkingen en kijken ernaar uit hun banden verder te ontwikkelen, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken woensdag.

Çavuşoğlu’s opmerkingen kwamen op een gezamenlijke nieuwsconferentie met zijn Nederlandse ambtgenoot Hoekstra in Ankara na de 9e Turks-Nederlandse (Wittenburg) Bilaterale Conferentie.

“We hebben van gedachten gewisseld over regionale ontwikkelingen, Oekraïne, Rusland en Syrië”, zei Çavuşoğlu, die eraan toevoegde dat hij Hoekstra ook had ingelicht over zijn gesprekken met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov eerder op de dag.

Het handelsvolume tussen de landen is toegenomen tot ongeveer 11 miljard dollar (TL 189,3 miljard), maar het doel van 20 miljard dollar is haalbaar, zei Çavuşoğlu.

Hij voegde eraan toe dat er deze zomer tot een miljoen Nederlandse toeristen in Turkije worden verwacht.

De rechten en integratie van zo’n 500.000 Turken die in Nederland verblijven was ook een van de gespreksonderwerpen, aldus Çavuşoğlu, die zei dat hun welzijn een wederzijdse verantwoordelijkheid van beide landen is.

De Nederlandse minister Hoekstra zei op zijn beurt dat ambtenaren van beide partijen de kans kregen om verschillende zaken te bespreken, waaronder mogelijkheden op het gebied van veiligheid, migratie en economie.

Hij zei dat de “turbulente geologische tijden” de wereldorde hebben verstoord in de nasleep van de oorlog in Oekraïne, en Nederland verwelkomde de inspanningen van Turkije om “partijen aan de onderhandelingstafel te brengen”.

In antwoord op een vraag over de terreurgroep PKK zei de Nederlandse ambtenaar dat zijn land, samen met de EU, de PKK als terroristische organisatie heeft aangemerkt en dat Nederland in dit verband met Turkije zal blijven samenwerken.

Eerder wisselden vijf werkgroepen van gedachten over de betrekkingen tussen Turkije en de EU, de Turks-Nederlandse gemeenschap, terrorismebestrijding, energie en klimaat.

De conferentie, die in maart 2008 voor het eerst werd gehouden, heeft tot doel de bilaterale banden en de samenwerking te versterken. De laatste zitting werd virtueel gehouden op 27 januari 2021 vanwege de COVID-19-pandemie.

Bron: Sabah