De automobilist (29) die gisteren in Berlijn inreed op een schoolklas deed dat zoals het nu lijkt opzettelijk en handelde waarschijnlijk onder invloed van een psychische stoornis.

Dat heeft de deelstaatminister van Binnenlandse Zaken van de Duitse stadstaat vanavond bekendgemaakt. Bij het drama vielen zeker één dode en veertien gewonden van wie zes in levensgevaar verkeren.

Ten aanzien van de verdachte, een Duitser met tevens de Armeense nationaliteit, zijn er volgens de Berlijnse minister van Binnenlandse Zaken steeds meer aanwijzingen van een psychische stoornis.

De politie gaat volgens haar uit van opzet. “Volgens de laatste onderzoeksinformatie wijst alles op een opzettelijke daad van razernij door iemand met een verstandelijke beperking’’.

Posters over Turkije

De politica had een politieke achtergrond eerder uitgesloten. In de wagen waarmee de twintiger inreed op de voetgangers, waren documenten en posters met anti-politieke uitlatingen over Turkije gevonden.

De hoogste veiligheidsfunctionaris van Berlijn, Iris Spranger, zei dat “het bewijs suggereert dat dit een geval is van een geesteszieke die amok maakt”.

Spranger zei dat er posters waren gevonden in de auto van de man “waarin hij standpunten over Turkije verkondigde”.

Ambtenaren ontkenden een bericht van de Duitse krant Bild dat de bestuurder een bekentenisbrief in de auto had achtergelaten. In plaats daarvan hadden de onderzoekers posters gevonden over Turkije, dat moeizame betrekkingen heeft met Armenië.

Eerder spraken Duitse media van een brief met een bekentenis. “Het was in ieder geval geen ongeluk, hij is een herrieschopper, een ijskoude moordenaar”, zei een betrokkene bij het onderzoek tegen de krant Bild.

Gor H.

Rond 10.30 uur reed de bestuurder met een kleine personenauto in de buurt van de Gedächtniskirche een trottoir op waar op dat moment mensen liepen, onder wie scholieren uit de deelstaat Hessen.

Een 51-jarige lerares kwam om het leven, een leraar en veertien scholieren raakten gewond.

De auto strandde in de etalage van een winkel. Omstanders konden voorkomen dat de bestuurder ervandoor ging en droegen hem over aan de politie.

Het is een 29-jarige Duitser van Armeense afkomst die in Berlijn woont. Hij was voor meerdere delicten bij de politie bekend, maar niet vanwege extremistische opvattingen.

Bron: Nederlandse media