Nazidictator Adolf Hitler (links) Mustafa Kemal Atatürk (rechts)

Op de Duitse publieke televisiezender ARD verscheen eerder deze week een zogenaamde reportage waarin Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van de Republiek Turkije, werd vergeleken met Adolf Hitler, de nazileider die verantwoordelijk was voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de massamoord op miljoenen Europese Joden.

De openbare omroep ARD zond afgelopen maandag het programma ’ttt – titel, these, temperamente’ uit. Tijdens de uitzending werd aandacht besteed aan een opstand in Oost-Turkije, Tunceli, die plaats vond in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Tijdens de mini-reportage van zes minuten werden er vergelijkingen gemaakt tussen Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter en de eerste president van Turkije, en de Duitse nazidictator Adolf Hitler.

Hevige reacties uit de Turkse hoek

Volgens Celal Özcan, journalist bij de Turkse krant Hürriyet, werd de zogenaamde reportage hevig bekritiseerd door de Turkse gemeenschap. Ook onder het Youtube-filmpje (zie hierboven) werden er vele reacties achtergelaten door Turken. Vele gebruikers reageerden verontwaardigd: ‘Alevieten houden van Atatürk’ en ‘Ik ben ook een Aleviet, dit is een leugen’.

Een poging om Alevieten te vervreemden 

Volgens de in Duitsland gevestigde journalist (AA) Cüneyt Karadag is de reportage een poging om de Alevieten in Duitsland te vervreemden van Turkije. “Men probeert om de jonge Alevieten in Duitsland te vervreemden van Turkije. De reportage is eenzijdig, werd gemaakt door amateurs en is niet gebaseerd op objectieve feiten”, reageerde de journalist tijdens een live-uitzending op het Turkse televisiekanaal 24 TV.

Protest van de Turkse gemeenschap

Leden van de Turkse gemeenschap verzamelden in de Duitse stad Keulen om te protesteren tegen de zogenaamde reportage van de staatszender ARD.

 

Sputnik