De Turkse metropool Istanbul eindigt dit jaar wellicht in de top 10 van meest bezochte steden ter wereld.

De grootste stad van Turkije zal tegen het einde van dit jaar zo’n 15 miljoen toeristen verwelkomen. Volgens Euromonitor International maakt dit van Istanbul de negende populairste stad ter wereld. In 2018 eindigde Istanbul op de 10de plaats.

De Amerikaanse stad New York zal dit jaar met “slechts” 14 miljoen bezoekers uit de top 10 worden gekegeld. Antalya, de toeristische hoofdstad van Turkije, zal dit jaar met 13,3 miljoen bezoekers op de 12de plaats eindigen. Vergeleken met vorig jaar is dit een stijging van maar liefst 7,7%. In de top 10 van meest bezochte steden in Europa, eindigden Istanbul en Antalya op de 3de en 4de plaats.

Euromonitor schreef dat Istanbul, Antalya en Muğla wereldwijd de grootste groei vertonen. 70 procent van het jaarlijkse aantal bezoekers reist af vanuit Europa. Turkije valt ook meer en meer in de smaak van Arabische toeristen.

Het rapport benadrukte eveneens het belang van de nieuwe luchthaven van Istanbul. “De geografisch gunstig gelegen luchthaven lanceert vluchten naar in totaal 146 verschillende bestemmingen,” aldus het verslag.

Hong Kong en Bangkok blijven de twee populairste bestemmingen ter wereld. Londen heeft zijn plekje in de top 3 moeten afstaan en werd door de Aziatische steden Macau en Singapore naar de 5de plaats geduwd.

Turkije ontving in de eerste tien maanden van 2019 bijna 41 miljoen toeristen. Volgens gegevens van de Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO), is Turkije hierdoor het 6de meest bezochte land ter wereld.

Sabah

O.A.