Ibrahim Dogus

Kebabkoning Ibrahim Dogus onder vuur wegens smokkel van cash en belastingontduiking

Een parlementaire kandidaten van de Labour-partij van Jeremy Corbyn heeft duizenden ponden cash moeten inleveren bij de Britse douane. Hij wordt ervan verdacht dat hij dit geld het land wilde uitsmokkelen om er zo de belastingen mee te ontduiken. De 39-jarige Ibrahim Dogus is een Koerdisch kebab-tycoon en een persoonlijke vriend van Jeremy Corbyn. In het kiesdistrict West-Bromwich East is hij namens Labour de uitdager van parlementslid Tom Watson. Dogus zegt dat zijn campagne gaat over de strijd tegen armoede, tegen privatisering en tegen belastingontduiking.

Jeremy Corbyn

In 2011 geraakte deze oprichter van de Britse kebabketen, echter zelf betrokken bij een onderzoek naar belastingontduiking. Hij zou zijn tante hebben gevraagd cash geld afkomstig van zijn restaurants mee te nemen op een vlucht van Heathrow naar Istanbul.

Beambten van de Britse grensdienst (UKBA), nu de grensbewaking, fouilleerden de tante en vonden 11.500 pond aan cash. Het geld zat in satijnen geldbuidels, enveloppes en zelfs in haar sokken. In de rechtszaak die volgde beweerde Dogus dat hij het geld legaal naar Turkije bracht ten einde een lening aan zijn schoonbroer terug te betalen. Die lening had hij aangegaan om zijn huwelijk te bekostigen. De beambten van UKBA betwijfelen dat. Ze vinden zijn verhaal ongeloofwaardig en zijn methode onorthodox.

Ibrahim Dogus

Na een kruisverhoor bekende Dogus uiteindelijk dat er toch geen sprake was van een lening. Hij zou ook niet gereageerd hebben op dagvaardingen en “allerminst hebben meegewerkt” met het onderzoek dat een jaar duurde. “UKBA erkent dat de cash verhaalbaar eigendom is, voornamelijk afkomstig van belastingontduiking.” In augustus 2011 oordeelde een rechter dat het geld verbeurd moest worden verklaard in het kader van de wet op de inkomsten uit misdaad.

Deze onthullingen veroorzaken een schandaal voor de Labour-partij. Ze komen enkele dagen nadat de partij een manifest uitbracht waarin “belastingontduiking zeer zwaar moet worden bestraft”. Eerder deze maand zei Corbyn nog dat iedereen de morele plicht heeft zijn belastingen eerlijk te betalen en dat hij belastingontduikers hard zou aanpakken.

Het is niet de eerste keer dat Dogus op een negatieve manier in de spotlights komt te staan. De restauranteigenaar werd er eerder al van beschuldigd jonge medewerkers minder dan 4 pond per uur te betalen. Hij werd ook beschuldigd van opportunisme en van het verloochenen de eigen partij principes. Zo betaalde hij in 2013 1.250 pond aan een kandidaat van de conservatieve partij en in 2015, bij de strijd om het leiderschap van Labour, steunde hij Yvette Cooper, centrumlinks parlementslid voor Normanton, Pontefract en Castleford.

De inbeslagname van het geld van Dogus in 2011 viel onder het civiele recht. Dit betekent dat er minder bewijsvoering nodig is dan bij strafrecht, en dat hij geen strafrechtelijk proces krijgt. Volgens de Britse immigratiedienst zijn er wel veel inconsistenties in zijn verhaal. Zo vertelde hij in de rechtbank dat hij zijn schoonbroer wilde verrassen door hem zo snel mogelijk terug te betalen voor de kostuums en de juwelen op zijn huwelijk. Hij zou hierbij al laat geweest zijn. Hij zou ook problemen hebben met zijn cash flow omdat hij een appartement in Turkije wil kopen voor zijn vrouw die last heeft van heimwee naar haar land. Hij besloot om dit liever cash te doen omdat geld overschrijven naar Turkije duur en omslachtig zou zijn. Het bewijs voor die lening kon niet gevonden worden tijdens het onderzoek. Als er al een lening was, zou er in ieder geval geen noodzaak geweest zijn om ze dringend terug te betalen. “De UKBA vindt het hele vehaal ongeloofwaardig omdat de vermeende schuld al anderhalf jaar oud was.” Volgens hen zijn de beweringen over de omslachtigheid die het kost om geld naar Turkije over te schrijven onjuist. Dogus kon ook niet uitleggen waarom sommige kosten voor zijn huwelijk in 2009 gedateerd waren in 2010.

Zo kon hij ook geen details geven over bepaalde aankopen en wie dat betaald zou hebben. Onder die aankopen vielen onder andere een plechtigheid voor 450 personen in Istanboel en een feest voor 1.000 gasten in Tottenham, Noord-Londen. Volgens UKBA betaalde Dogus zichzelf een dermate salaris dat problemen met cash flow irrelevant zou maken. Maar wat misschien nog het ergst is, is dat Dogus niet kon uitleggen waarom hij duizenden ponden cash weghaalde uit zijn ondernemingen, waaronder 3 restaurants vlakbij het London Eye, en een entertainmentbedrijf.

De kandidatuur van Dogus is door deze feiten controversieel, zeker omdat Corbyn hem persoonlijk had voor gedragen voor een zetel in het parlement. De leider van Labour zou Dogus inzet voor een Koerdische staat bewonderen.

De woordvoerder van Dogus liet in een statement weten dat hij destijds niet akkoord ging met de beslissing van de rechter. “Meneer Dogus ontkent in de sterkst mogelijke termen dat hij betrokken is bij welke vorm van overtreding of onwettigheid dan ook. Hij veroordeelt iedere persoon, onderneming of andere organisatie die haar belastingen niet correct betaalt.”

Het half dozijn ontduikers van Corbyn

https://www.huffingtonpost.co.uk

– Ian Byrne (kandidaat voor Liverpool West Derby) schreef een post op Facebook over een collega van de conservatieven. De inhoud: “Sla dat k*** waar het pijn doet”.

www.bbc.com

– Zarah Sultana (Coventry South) zei dat ze zal feesten als Tony Blair overlijdt.

– Apsana Begum (Poplar en Limehouse) deelde een post waarin wordt gezegd dat leden van de Saoedische koninklijke familie slaaf zijn van hun (zionistische meesters).

– Kate Osborne (Jarrow) deelde een foto van Theresa May die onder schot wordt gehouden.

– Laura McAlpine (Harlow) verdedigde een werknemer die sprak over een Joodse definitieve oplossing voor het Palestijnse vraagstuk.

– Claudia Webbe (Leicester East) verdedigde Ken Livingstone die een Joodse journalist vergeleek met een bewaker uit een concentratiekamp van de Nazi’s.

(Bron: The Times)