Begleitet von einem massiven Polizeiaufgebot demonstriert ein B¸ndnis kurdischer und linker Gruppen am 06.12.2014 in Kˆln (Nordrhein-Westfalen) gegen die deutsche Fl¸chtlingspolitik und f¸r eine Aufhebung des PKK-Verbots. Foto: Marius Becker/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++

De Duitse autoriteiten hebben een betoging van een pro-PKK-groep tegen president Recep Tayyip Erdogan verboden. Het verbod kwam er enkele weken voor het bezoek van de president aan het land.

De groep, genaamd de Koerdische Gemeenschap van Duitsland (Kurdische Gemeinde Deutschland), kondigde in een verklaring aan dat de Duitse politie hun demonstratie had verboden. De demonstratie ging plaatsvinden in Berlijn op het einde van de maand. Volgens de groep gaven de autoriteiten als reden voor hun beslissing de voorbereidingen van de feestelijkheden ter gelegenheid van de Duitse unificatie op 3 oktober. De groep zei dat de geplande betoging eerder wel was goedgekeurd.

Erdogan zal Duitsland bezoeken op 28 en 29 september. Tijdens zijn bezoek zal de Turkse president naar verwachting de Turkse diaspora in Duitsland toespreken en de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoeten.

De groep beweert de Koerdische gemeenschap in Duitsland te vertegenwoordigen maar handelt als een onderafdeling van de terreurgroep PKK. Ze eist van Duitsland dat het land de PKK schrapt van de terreurlijst.

Na het verbod riep de groep haar aanhangers op om deel te nemen aan andere protesten in Duitsland en Keulen in plaats van de demonstratie aan de Brandenburger Tor.

Relatieve vrijheid

Ondanks haar internationale status als terreurorganisatie geniet de PKK van een relatieve vrijheid in Europese steden en heeft een bijzonder sterke aanwezigheid in Duitsland. Aanhangers van de PKK wordt toegestaan om bijeenkomsten te houden, militanten te rekruteren en fondsen te verwerven in Duitsland.

Volgens een jaarverslag uit 2017 van het Federaal Bureau voor de Bescherming van de Grondwet (BfV) zijn er 14 500 PKK-sympathisanten in Duitsland, met een toename van 500 sinds 2016. “De PKK blijft een van de grootste terreurgroepen in Duitsland wat betreft hun aantallen en macht,” meent het verslag. Het verslag onthult ook dat de terreurgroep 25 miljoen euro verzameld heeft in Europa, waarvan 14 miljoen euro in Duitsland. Het rapport van de BfV verklaart ook dat veel PKK-gelieerde organisaties en stichtingen hun namen hebben veranderd om een betere uitstraling te krijgen.

De PKK die wordt gezien als een terreurorganisatie door Turkije, de VS en de EU, voert sinds meer dan 30 jaar een terreurcampagne tegen Turkije. De groep is verantwoordelijk voor de dood van bijna 40 000 mensen, inclusief vrouwen en kinderen.

Sabah

T.A.