Turkije zet zich schrap voor de eerste orkaan in de moderne geschiedenis. Die zal naar verwachting op 30 september de westkust bereiken.

Deze archieffoto laat zien hoe de bliksem tekeergaat boven een zonovergoten rotseiland tijdens een onweer op de Egeïsche zee, nabij Marmaris, Turkije. Foto: Aygul Sarvarova / Alamy.

Boven het centrum van de Middellandse Zee heeft zich een tropische storm gevormd die de komende dagen in kracht zal toenemen en oostwaarts opschuift. Dat zegt de Dienst voor Meteorologie in een mededeling op 27 september.

Volgens dr. Murat Gündüz – onderzoeker aan de Dokuz Eylül Universiteit (DEU) in de westelijke provincie İzmir – zal de storm waarschijnlijk in kracht toenemen tot een orkaan, om uiteindelijk in het weekend Griekenland en Turkije te bereiken.

De orkaan kreeg de naam ‘medicane’: een samentrekking van de Engelse woorden ‘mediterranean’ (Middellands) en ‘hurricane’ (orkaan). Op het moment dat hij aan land gaat in Griekenland, zal hij volgens de voorspellingen windsnelheden tot 180 kilometer per uur halen.

Terwijl hij over het Griekse vasteland raast, zal hij enigszins in kracht afnemen, tot 75 à 120 kilometer per uur. Vervolgens bereikt hij de Turkse westkust, en dat brengt overvloedige regen met zich mee (75 liter water per vierkante meter).

“Op de avond van 30 september of de ochtend van 1 oktober zal hij İzmir bereiken. Volgens onze voorspellingen zal de Turkse kust getroffen worden van het zuiden van İzmir tot Antalya,” zegt Gündüz. Hij benadrukt dat een Mediterraanse orkaan een “heel zeldzaam fenomeen” is.

Eerste orkaan

Het wordt de eerste orkaan in de recente geschiedenis van Turkije, en de voorbije eeuwen zijn er slechts een tiental van zulke orkanen geregistreerd.

“De Europese landen rond de Middellandse Zee hebben geen officiële diensten om orkanen op te volgen. Maar waarschijnlijk zullen ze in de toekomst wel meer voorkomen door de klimaatveranderingen, en dus zullen we ze moeten monitoren,” aldus Gündüz.

“Er is geen reden om bang te zijn, maar toch moeten we voorzorgsmaatregelen nemen.”

Hürriyet

S.V.R.