Turkije heeft de regels versoepelt voor buitenlanders die het Turkse staatsburgerschap wensen te verwerven om zo nieuwe investeerders aan te trekken. De nieuwe regelgeving werd vorige week woensdag gepubliceerd in het Turks staatsblad.

Buitenlanders moesten vroeger minstens 2 miljoen dollar investeren in vaste activa vooraleer ze de Turkse nationaliteit kregen. Deze ondergrens werd verlaagd tot een half miljoen dollar. Buitenlanders die in Turkije onroerend goed bezitten dat een minimale waarde heeft van 250.000 dollar, komen nu ook in aanmerking voor de Turkse nationaliteit. Voordien was de minimumwaarde 1 miljoen dollar.

De stortingsvereiste bij Turkse banken van minimaal 3 miljoen dollar, werd eveneens verlaagd tot 500.000 dollar. Deze regeling is ook van toepassing op buitenlanders die meer dan 3 miljoen dollar hebben gedeponeerd bij Turkse banken. Een soortgelijke regeling is ook van toepassing op buitenlandse investeerders die een obligatieportfolio beheren van minstens 500 miljoen dollar.

Verder hebben buitenlanders die in Turkije banen creëren voor minimaal 50 mensen, nu ook recht op een Turkse identiteit. Voordien lag dit cijfer tweemaal zo hoog.

Sabah

O.A.