Het aantal kankerpatiënten in het industriële district Dilovasi is drie keer hoger dan het wereldgemiddelde. Het district ligt in de Noordwest-Turkse provincie Kocaeli.

Foto: Google Maps

Baby´s met astma

De Kamer van Milieuingenieurs publiceerden data waaruit blijkt dat er een bovengemiddeld aantal baby´s met astma geboren wordt in Dilovasi. De dodentol door kanker steeg naar 33,7 percent in 2017 in het district, waar 43,000 mensen wonen.

Foto: Google Maps

Gemiddelde wereldwijd

Het gemiddelde is wereldwijd 12,5 percent en 12,9 percent in Turkije in 2017. Het grote verschil is te wijten aan de milieuvervuiling in het gebied in de laatste 40 jaar. Dit komt door de intense industrialisering en zwakke milieugerichte controles in Dilovasi.

“Spijtig genoeg is er een hoge graad aan zware metalen in Dilovasi. Dit verklaart de hoge sterftecijfers door kanker,” aldus Sait Ağdacı, hoofd van de Kamer van Milieuingenieurs van Kocaeli.

In bijna elk huishouden kankerpatiënt

De buurten Turgut Özal en Kayanpinar zijn twee plekken in het district die het zwaarst getroffen zijn door de vervuiling. Ze bevinden zich naast de georganiseerde industriële zones die een gebied inpalmen van 2,200 hectares.

Maagkanker

Mehmet Şirin Barış is het hoofd van de buurt Turgut Özal. Hijzelf had maagkanker en vertelde dat kanker “genormaliseerd” is in het gebied. “In bijna elk huishouden” kan er een kankerpatiënt of patiënt met ademhalingsziektes gevonden worden.

40 patiënten per dag

“Een dokter behandelt zeker 40 patiënten per dag. Baby´s worden geboren die al lijden aan astma door blootgesteld te worden aan zware metalen van in de baarmoeder. Het aantal kinderen met astma is zo hoog dat we vaak patiënten hebben die zuurstofflessen moeten gebruiken. Voor arbeidskrachten moeten we ook medische verslagen opmaken voor hun gezondheid en omdat ze niet in staat zijn om te werken,” aldus een dokter, die zijn naam niet bekend wou maken.

Hurriyet