Een Turkse patiënt die klaagde over de slechte hygiënische omstandigheden van zijn ziekenhuiskamer in het Duitse Mannheim, kreeg een discriminerende reactie naar zijn hoofd geslingerd waarin hij werd aangespoord om naar Turkije te gaan voor behandeling.

De 18-jarige, Ufuk Altunok, werd op 3 april in het Theresienziekenhuis opgenomen met darmproblemen. Hij werd twee dagen later, op verzoek van zijn familie, overgebracht naar een andere kamer. De kamer bleek reeds bezet te zijn door twee oudere patiënten. De ruimte verkeerde in slechte staat en er hing een onaangename geur. Ufuk belde zijn vader, Niyazi Altunok, en zei dat hij wilde veranderen van kamer.

De vader bracht de verpleegkundige op de hoogte van de situatie, die vervolgens de hoofdarts van het ziekenhuis aansprak (Dr. Daniel Schmitz). Dokters Schmitz zei eerst dat er eenpersoonskamers waren die 150 euro per nacht kosten, en vroeg de vader of hij zich dat kon veroorloven. Altunok reageerde positief, maar het ziekenhuis belde later en zei dat er geen eenpersoonskamers over waren.

“Ga naar Turkije, daar kan president Recep Tayyip Erdoğan voor je zorgen”

Ufuk’s vader smeekte om een oplossing voor zijn zoon. De dokter reageerde als volgt: “Ga naar Turkije, daar kan president Recep Tayyip Erdoğan voor je zorgen”. De vader zei tegen de dokter dat hij met zijn gezin in Duitsland woont en dat zijn zoon een Duitse staatsburger is die zich niet moeit met politiek.

Schmitz zei tegen het gezin dat hij hen niet meer wou zien en vroeg hen om het ziekenhuis te verlaten. Kort nadien kneep hij fel in Ufuk’s arm wat leidde tot een ruzie. Beide partijen belden vervolgens de politie.

De vader van Ufuk legde een verklaring af en maakte duidelijk dat hij juridische stappen zou ondernemen. Hij verliet het gebouw kort nadien met zijn gezin.

Sabah