e minister van Arbeid en Sociale Zekerheid, Mehmet Müezzinoğlu

Er zijn in Turkije zo’n 232.085 nieuwe jobs gecreëerd na een tewerkstellingscampagne die eerder deze maand in februari werd gelanceerd door Mehmet Müezzinoğlu, de minister van Arbeid en Sociale Zekerheid.

“Wij hebben stap voor stap veel vooruitgang geboekt in ons tewerkstellingsbeleid. In februari zagen wij dan ook een sterke stijging van de tewerkstelling op de arbeidsmarkt, maar liefst 232.085 jobs werden gecreëerd,” vertelde de minister van Arbeid en Sociale Zekerheid, Mehmet Müezzinoğlu.

De nieuwe campagne, die in februari aangekondigd werd door president Recep Tayyip Erdoğan heeft als doel de creatie van 2 miljoen nieuwe jobs. Vele ondernemingen en sectorale verenigingen hadden hierop hun steun aan de campagne betuigd om duizenden jobs te creëren.

100.000 jobs

100.000 van de gewenste 2 miljoen jobs, zullen hoogstwaarschijnlijk gereserveerd worden voor drie groepen. “Wij verwachten dat 50.000 van deze jobs uitdrukkelijk aan vrouwen gereserveerd zullen worden, 40.000 jobs zullen gaan naar mindervaliden en 10.000 naar ex-gedetineerden,” vertelde Müezzinoğlu in februari.

De overheid investeert dan ook in de campagne, de kostprijs ervan is 12.3 miljard Turkse lira (3 miljard euro) en zal uit het tewerkstellingsfonds komen. De bijdragen van de sociale zekerheid zullen betaald worden voor elke werknemer door de overheid, gedurende het eerste jaar van tewerkstelling.

Door deze initiatieven en andere die geboden worden om de werkgevers en de economie te stimuleren, zal de loonkost drastisch dalen. Zo zal een werkgever die iemand in dienst neemt, minder kosten hebben aan een werknemer. De kosten om iemand, die aan een minimumloon werkt, aan te nemen, zal dalen van 2.100 Turkse lira (530 euro) naar 1.404 Turkse lira (350 euro).

De Turkse werkloosheid steeg afgelopen november tot 12.1 procent, hierdoor kent het land de grootste werkloosheid sinds maart 2010.

Hurriyet