De Duitse binnenlandse inlichtingendiensten hebben de de PYD (Democratische Uniepartij) en de YPG (Volksbeschermingseenheden) aangeduid als aanverwanten van de terreurgroep PKK en een bedreiging voor de binnenlandse veiligheid.

Volgens een verslag gepubliceerd door het ministerie van de noordelijke staat Schleswig-Holstein wordt de PYD een zusterorganisatie van de PKK genoemd, terwijl de YPG gezien wordt als een Syrische vertakking.

Gezien als een illegale organisatie

Het verslag benadrukt dat de PKK als een illegale organisatie wordt gezien in Duitsland sinds 1993 en dat ze werd toegevoegd aan de terreurlijst van de EU in 2002.

Het inlichtingenrapport geeft ook details over eerder georganiseerde pro-PKK bijeenkomsten zoals vieringen voor de verjaardag van PKK-leider Abdullah Ocalan en voor de gedenkdag van de oprichting van de terreurgroep. Het rapport suggereert dat de organisatie Duitsland ziet als een schuilplaats en financieel centrum.

“Van de ongeveer 800.000 etnische Koerden woonachtig in Duitsland, zijn 14.500 mensen – 700 van hen in Schleswig-Holstein – trouwe aanhangers van de PKK,” zegt het verslag en voegt eraan toe dat de terreurgroep landelijk actief is in verschillende verenigingen, vooral in koepelorganisatie NAV-DEM.

Verzamelen van schenkingen

Het verslag verklaart ook dat PKK-aanhangers niet meer grijpen naar geweld daar het hun belangen niet dient. Ze maken zich liever nuttig voor de organisatie door het verzamelen van schenkingen en protesten te organiseren, wat de binnenlandse politiek van Duitsland stoort.

Turkije bekritiseert sinds geruime tijd Duitsland voor het tolereren van PKK-activiteiten in het land en zet druk op Berlijn om strengere maatregelen te nemen tegen de propaganda, rekrutering en fondsenverwerving van de groep.

De PKK, die op terreurlijsten van Turkije, de EU en de VS Staat, heeft een terreurcampagne tegen Turkije gevoerd voor meer dan 30 jaar en wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van bijna 40 000 mensen, inclusief vrouwen en kinderen.

Relatieve vrijheid in Europese steden

Ondanks haar internationale positie als terreurorganisatie geniet de PKK van een relatieve vrijheid in Europese steden en heeft voornamelijk een sterke aanwezigheid in Duitsland. Het wordt PKK-aanhangers toegestaan om bijeenkomsten te houden, militanten te rekruteren en fondsen te verwerven in Duitsland.

PKK-aanhangers in Duitsland en andere Europese steden hebben recent instellingen van de Turkse gemeenschap aangevallen, wat tot veiligheidszorgen voor zowel Turken als Europeanen leidt.

In verschillende incidenten doorheen Europa werden Turkse scholen, moskeeën en instituten aangevallen.

Sabah

T.A.