Een hoofdarts in de Oost-Turkse provincie Siirt heeft gezegd dat ze uit haar functie werd verwijderd nadat ze een lokaal prostitutienetwerk had blootgelegd die misbruik maakte van universiteitsstudenten.

“Als ze me niet hadden ontslagen, zou ik toch zijn weggegaan vanwege de sociale druk,” zei Şeyda Kayhan in een interview met de Turkse krant Habertürk. De anesthesiste werd op 1 maart benoemd tot eerste vrouwelijke hoofdarts van het staatsziekenhuis in Siirt.

“Het overnemen van de fysiotherapieafdeling was een van de eerste dingen die ik deed. Deze ingreep bespaart onze staat 90.000 euro per maand. Dit geld ging vroeger naar een onderaannemer,” haalde de specialiste aan.

Medelijden met de studenten

Toen Kayhan het lokaal prostitutienetwerk aan het licht bracht waar vier mensen uit haar ziekenhuis bij betrokken waren, liep het volledig mis. “Ik had medelijden met de arme studenten van de Siirt Universiteit die gedwongen werden tot prostitutie. Ik heb vervolgens aangifte gedaan bij de politie. Kort nadien kreeg ik het aan de stok met een groep lokale inwoners die deden alsof ik dader was. Ze begonnen druk op me uit te oefenen, maar ik bezweek niet,” voegde de hoofdarts toe.

De lokale bevolking was boos omdat Kayhan het prostitutienetwerk had ontmaskerd in de islamitische heilige maand Ramadan. Volgens hen was dit een slechte zet die zou resulteren in imagoschade voor de Turkse stad.

Volgens het rapport werd Kayhan ontslagen en overgeplaatst naar een ander ziekenhuis in de West-Turkse provincie Aydın.

“Ik ben teleurgesteld. Het is niet gemakkelijk om taboes te doorbreken,” aldus de anesthesiste.

Hurriyet

O.A.