Er zijn drie burgers omgekomen bij nieuwe aanvallen van het regime in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. De luchtaanvallen vonden maandag plaats, zegt de burgerbeschermingsbeweging de Witte Helmen.

Oorlogsvliegtuigen en artillerie van het regeringsleger bombardeerden het zuidelijke, rurale deel van de de-escalatiezone in Idlib, zegt Mustafa Haj Yousuf, leider van de Witte Helmen in de provincie Idlib, in een interview met Anadolu Agency.

“Er zijn raketten neergekomen op het dorp Hobait. Daarbij kwamen drie mensen om, onder wie twee kinderen, en drie anderen raakten gewond,” zegt hij nog.

Sinds begin dit jaar kwamen naar schatting 80 mensen om en meer dan 200 anderen raakten gewond bij aanvallen van het regime op de de-escalatiezone van Idlib.

De aanvallen op Zuidoost-Idlib hebben geleid tot een nieuwe migratiegolf vanuit de steden Khan Shaykhun en Maaret al-Numan.

Deze maand zijn al 6900 gezinnen gevlucht naar veilige zones en kampen aan de grens met Turkije.

Idlib ligt in het noordwesten van Syrië, dichtbij de grens met Turkije. In mei vorig jaar werd het gebied uitgeroepen tot ‘de-escalatiezone’, wat betekent dat alle daden van agressie er uitdrukkelijk verboden zijn.

Syrië begint zich nog maar net te herstellen van een bijzonder zwaar conflict, dat duurt sinds begin 2011. Toen stortte het regime van Assad ineen als gevolg van onverwacht hevige protesten.

AA

S.V.R.