Het hoofd van het Presidium voor Godsdienstzaken (Diyanet) heeft felle kritiek geuit op de controversiële tv-figuur en creationist Adnan Oktar die tijdens zijn kleurrijke tv-programma’s praat over religieuze zaken in gezelschap van schaars geklede dames en heren.

“Men gaat van religieuze referenties over naar dansende buikdanseressen. Dit is toch niet mogelijk? Hij heeft waarschijnlijk zijn verstand verloren,” zei Ali Erbaş, voorzitter van Diyanet.

Oktar, die in het buitenland bekend staat als ‘Harun Yahya’, wordt beschreven als de “meest beruchte cultusleider in Turkije” die talrijke boeken heeft geschreven over complottheorieën, het creationisme en de vrijmetselarij.

“Nu beweert hij dat hij een vrijmetselaar is terwijl hij voordien werd gestraft voor zijn opmerkingen over de vrijmetselarij. In de jaren 80 en 90 werd hij opgesloten nadat hij Atatürk beledigde en nu opeens is hij de grootste Kemalist die er is. Hij is een corrupt persoon,” haalde Erba aan.

“Het is niet goed om Oktar’s zender te bekijken. Zij die bevoegdheid hebben over de tv-kanalen zouden deze zender moeten blokkeren,” voegde hij toe.

Hurriyet