De uitlopers van de Kaçkar-berg liggen evenwijdig aan de Zwarte-Zeekust. De hooglanden in het Oosten van de bergketen bezitten een natuurlijke schoonheid die de laatste jaren vooral op binnenlandse toeristen een aantrekkingskracht uitoefent.

Door de coronacrisis was er minder interesse voor het gebied, maar nu coronamaatregelen stapsgewijs versoepeld worden, herstelt de toeristische sector zich ook weer.

In de hooglanden zijn verschillende mogelijkheden. Ook mensen die een geïsoleerde vakantie willen, kunnen er aan hun trekken komen.

De 4de hoogste berg van Turkije is 3.937 meter hoog en haar top is bedekt met dichte bossen. Door de sneeuw in april en mei krijgen die een witte kleur.

Natuurliefhebbers kunnen er hun dorst naar mooie landschappen lessen met trektochten en kampeermogelijkheden. Die kunnen ze ook perfect alleen doen.

Het gebied is 1 van de 200 beschermde natuurgebieden in Turkije. Het ligt op de grens tussen het district Çamlıhemşin (Rize) en het district Yusufeli (Artvin).

Kaçkar biedt wandelaars de mogelijkheid om gletsjermeren, valleien en 33 hoogvlaktes te bewonderen. In de valleien is er een hoge biodiversiteit.

Vooral Fırtına en Hemşin zijn erg in trek. In het gebied komen meer dan 1.000 plantensoorten voor, waarvan er 54 endemisch zijn.

De hoogvlakte Ayder is 1 van de populairste plekken. Vanuit Ayder vertrekken er verschillende populaire wandelroutes. Fotografen vinden er ook hun gading.

Ze kunnen er geweldige plaatjes schieten van bossen die de eindeloze zee ontmoeten. Het gebied is de toeristische motor van de regio. Er zijn 3.000 hotelbedden beschikbaar.

“De wandelroutes zijn vermoeiend, maar het is mooi weer. We hebben alle schoonheid van de Zwarte Zee gezien. Overdag zagen we de zon en ’s nachts voelden we de kou. De mensen die er voor het eerst bij waren, waren verrast”, vertelt Omer Mertyürek, lid van een groep wandelaars die het gebied bezoeken.

“Tijdens de coronacrisis beseften mensen dat ze zich interesseerden in de natuur. Ik hoop dat dit zo zal blijven, want we hebben natuur nodig.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)