Foto: Fethiye, Oludeniz (Griekenland “kijkt uit naar Turkse toeristen die meer uitgeven dan Europeanen”)

Griekenland kijkt uit naar de komst van de Turkse toeristen, die meer uitgeven dan Europese toeristen.

In het kader van de exit-strategie opende het land zijn grenzen voor toeristen uit 14 landen, maar Turkije is daar niet bij.

“De reisbeperkingen moeten onmiddellijk opgeheven worden en de Turken moeten komen. Een Turkse toerist is zeven Europese toeristen waard,” zeggen mensen uit de Griekse toerismewereld.

Vooral de eilanden hebben het erg moeilijk, want alle jachthavens, tavernes, stranden en winkels zijn leeg.

Men hoopt vurig dat de Turken vanaf 15 juli weer in hun buurland binnen mogen.

“Door hun afwezigheid zitten wij in moeilijke papieren,” zeggen de eilandbewoners.

“We missen de Turken. Ik heb 11 winkels in Symi, van tavernes tot bakkerijen, en ze zijn allemaal gesloten,” zegt Manos Mangos, de eigenaar van een bekende taverne op Symi, kwaad.

Ook burgemeester Lefteris Papakalodukas is niet blij. “Vorig jaar lagen er hier 7.000 Turkse boten voor anker en hadden we 70.000 Turkse bezoekers. De grens moet weer open, niet alleen voor de economie, maar ook voor de bilaterale relaties.”

Vorig jaar ontving Griekenland 33 miljoen toeristen, die samen 33 miljard euro in de Griekse economie pompten. Bijna 2 miljoen daarvan waren Turken, goed voor 330 miljoen euro, volgens cijfers van het ministerie van Toerisme.

Maar de Turken geven het meeste uit, met 82 euro per persoon per dag.

Dit jaar schat men dat er maar 4 of 5 miljoen toeristen zullen komen door de coronapandemie. Het toerisme vertegenwoordigt 20 procent van de Griekse economie, dus dat betekent een gigantisch verlies van miljarden euro’s.

Sakis Petru, eigenaar van de jachtverhuurdienst van Kronos op Rhodos, vergelijkt Turkse en Duitse toeristen.

“Turken geven drie keer zo veel uit als Duitsers. In een visrestaurant eten Turken inktvis en octopus, terwijl Duitsers enkel salades eten.”

Op het eiland Patmos is er een jachthaven voor 100 jachten. “Gisteren lag er maar één jacht aangemeerd,” zegt Yanis Kamaretos.

“Geen enkele Turk, geen enkel open restaurant,” voegt hij er nog aan toe.

Bron: Hürriyet

S.V.R.