De Turkse gezondheidszorg is sterk genoeg gebleken tijdens coronapandemie. Buitenlandse toeristen kunnen met een gerust hart naar Turkije komen, zegt minister van Toerisme

Turkije heeft een hele reeks maatregelen genomen om de veiligheid van binnen- en buitenlandse toeristen te verzekeren. Bezoekers zijn vol lof over de coronamaatregelen in de ziekenhuizen, luchthavens en hotels.

Antalya verwelkomt elk jaar miljoenen buitenlandse toeristen. Met de exit-strategie kwam er een sprankeltje hoop dat het toerisme voor het einde van de zomer weer zou kunnen opstarten.

Onlangs werd er een gezondheidscertificatieprogramma opgestart voor de toerisme-industrie, als een samenwerkingsproject van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Cultuur en Toerisme en Transport. De toeristen aan de Middellandse kust voelen zich naar eigen zeggen veilig dankzij dat programma.

Het programma voorziet in een reeks maatregelen voor verscheidene sectoren, waaronder accommodatie en transport.

“Turkse toeristische trekpleisters bij veiligste van Europa”

De Turkse gezondheidszorg en infrastructuur zijn sterk genoeg gebleken tijdens de coronacrisis, dus toeristen kunnen met een gerust hart naar Turkije komen. Dat zei minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy zondag.

Hij zei dat op een event ter promotie van het ‘certificaat voor gezond toerisme’ in Antalya, samen met minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu. Volgens Ersoy zijn de coronacijfers in de toeristische regio’s van Turkije bij de laagste van Europa.

Verder heeft Turkije zijn internationale luchthavens heropend, mét strikte coronamaatregelen.

Maatregelen in elke fase

Maria Kostareva

Anadolu Agency (AA) volgde de Russische Maria Kostareva en haar gezin in Antalya, vanaf hun aankomst op de luchthaven. Ze maakten beelden van hun ervaringen van de luchthaven, via het hotel naar het strand.

Het gezin stapte uit het vliegtuig met mondmaskers en passeerde langs warmtecamera’s. daarbij volgden ze de regels rond sociale afstand. Ze gebruikten ook handgel, die op verschillende plaatsen in de luchthaven ter beschikking was.

Later werd het gezin Kostareva naar een gecertificeerd hotel gebracht. Hun koorts werd gemeten en ze kregen nieuwe mondmaskers.

Na het inchecken kregen ze uitleg van getraind hotelpersoneel over de corona-uitbraak en de maatregelen ertegen.

Het personeel ontsmette hun bagage en het Russische gezin ging een tijdje rusten in hun kamer. Dan gingen ze zonnebaden, steeds de sociale afstandsregels volgend, en gingen ze eten in een restaurant.

Veilige, kwaliteitsvolle bestemming

Antalya is een ideale stad voor toeristen om van het goede weer en de zee te genieten, zegt Kostareva. De dienstverlening was zowel gezond als van goede kwaliteit, zegt ze.

“We zijn er blij mee. Onze vrienden zullen waarschijnlijk ook naar Antalya komen, je kan hier veilig op vakantie.”

De autoriteiten hechten veel belang aan de veiligheid van toeristen, vervolgt ze. De maatregelen op de luchthaven en in de hotels maken van Antalya een veilige vakantiebestemming.

Ook haar dochter Nadya vindt dat ze van bij hun aankomst kwaliteitsvolle service kregen. De hygiëne wordt ernstig genomen, want er is overal ontsmettingsmiddel aanwezig, zowel op de luchthaven als in het hotel, besluit Nadya.

Tot dusver zijn er bijna 205.000 bevestigde besmettingen in Turkije. Meer dan 179.000 patiënten zijn alweer genezen van de ziekte. De dodentol ligt op 5206.

De coronapandemie ontstond afgelopen december in China. Sindsdien heeft ze aan bijna 528.000 mensen het leven gekost in 188 landen en regio’s.

Wereldwijd zijn er meer dan 11,1 miljoen coronabesmettingen gerapporteerd en zo’n 6 miljoen daarvan zijn alweer genezen. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins universiteit.

Bron: Sabah

S.V.R.